«Ναι» στην ανέγερση γηπέδου ποδοσφαίρου 40.000 θέσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού αλλά και οριστικό «όχι» στο δημοτικό πολυλειτουργικό κτίριο του Δήμου Αθηναίων προβλέπει το τελικό πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης Βοτανικού - Λ. Αλεξάνδρας το οποίο προωθείται ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή έως την Παρασκευή.

 Η τροπολογία είχε ενταχθεί προς ψήφιση σε νομοσχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης και πριν από έναν μήνα. Ομως οι βουλευτές αντέδρασαν και απέρριψαν τη συζήτηση και την ψήφισή της σε άσχετο νομοσχέδιο.

Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει, όπως και η παλαιότερη ρύθμιση Σουφλιά που είχε κριθεί αντισυνταγματική, την ανέγερση του εμπορικού κέντρου Βωβού, μειωμένου όμως κατά 25% (17.000 τ.μ. λιγότερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό). Ο συντελεστής δόμησης διαμορφώνεται σε 1,2 αντί 1,6 της ρύθμισης Σουφλιά.


Ενσωμάτωση εμπορικών χρήσεων

Τον τελικό λόγο ωστόσο θα έχει και πάλι το ΣτΕ καθώς σε συνέχεια του νέου νόμου θα εκδοθεί ΠΔ η νομιμότητα του οποίου θα κριθεί πάλι από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ, οι εμπορικές χρήσεις που είχαν σχεδιαστεί εντός του κελύφους του γηπέδου ενσωματώνονται τόσο στο κτίριο του νέου γηπέδου όσο και στο εμπορικό κέντρο Βωβού. Οι θέσεις στάθμευσης περιορίζονται σε 450, εκ των οποίων 300 θα κατασκευαστούν κάτω από το γήπεδο του ποδοσφαίρου. Επίσης, καταργείται το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Παναθηναϊκού.

Οσον αφορά τις εγκαταστάσεις του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, θα πρέπει να γκρεμιστούν μέσα σε 12 μήνες από το χτίσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Εν τούτοις, για την έκδοση της άδειας λειτουργίας των κτιρίων και εγκαταστάσεων στον Βοτανικό (πλην του γηπέδου ποδοσφαίρου) θα είναι απαραίτητη η έκδοση της άδειας κατεδάφισης για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στη Λ. Αλεξάνδρας.

Με τον ανασχεδιασμό του προγράμματος της διπλής ανάπλασης επιτυγχάνεται μείωση της συνολικής δόμησης στον Βοτανικό κατά περίπου 60% σε σύγκριση με τη ρύθμιση Σουφλιά. Συνολικά στις δύο περιοχές ανάπλασης (Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικός) οι χώροι πρασίνου προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 100.000 τ.μ. Η νέα ρύθμιση φαίνεται ότι καλύπτει πλήρως την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.

Πηγή: tovima