Τα «ARRRGH! Τέρατα και Σημεία στη Μόδα», είναι μια έκθεση σε διαρκή εξέλιξη, γιατί συνεχώς εμφανίζονται κι άλλοι τερατόμορφοι ζωομορφικοί χαρακτήρες στο διαδίκτυο, λέει ο Σταμάτης Φαφαλιός του Πολιτιστικού οργανισμού Atopos, για την ομώνυμη έκθεση που διοργανώνει στο Μπενάκη της Πειραιώς. Μαζί με τον επιμελητή Βασίλη Ζηδιανάκη και την ομάδα τους έχουν μετατρέψει τον δεύτερο όροφο του Μουσείου, σε ένα περιφραγμένο κλουβί, απ’ 'οπου θα ξεπηδήσει η άγρια πλευρά των σχεδιαστών μόδας, δηλαδή οι «περσόνες» που κατά καιρούς κατασκευάζουν και δεν έχουν ουδεμία σχέση με την ομορφιά, όπως αυτή εμφανίζεται στην πασαρέλα.

Οι διοργανωτές -ένας εξ αυτών- ο Βασίλης Ζηδιανάκης, μετά από τρίχρονη έρευνα και «σερφάρισμα «στο Διαδίκτυο, συγκέντρωσε όσο το δυνατόν περισσότερους αλλόκοτους και γκροτέσκους χαρακτήρες που κυκλοφορούν κατά εκατοντάδες. Αναζήτησε τα κοστούμια από τους μετρ και καλλιτέχνες και για πρώτη φορά, στήνεται μια τέτοιου τύπου έκθεση. Η ιδέα ήταν η επικοινωνία του κοινού με μια διαφορετική άποψη του σώματος και της μεταμόρφωσής του ,απ’ όπου ξεπηδά, ο φόβος, ο θυμός, η αμηχανία κι άλλα συναισθήματα, υποστηρίζει ο κ. Ζηδιανάκης.

Η ομάδα ετοιμάζεται πυρετωδώς για τα εγκαίνια (14 Μαϊου) και ακόμα ανοίγουν αμπαλαρισμένα κουτιά που φτάνουν από όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, δεν έχει διασωθεί το αξιόλογο έργο πολύ νέων σχεδιαστών γιατί δεν είχαν τα μέσα να το αποθηκεύσουν, εξηγεί ο Βασίλης Ζηδιανάκης.

 Αλλόκοτα κοστούμια, φαντάσματα, καλύπτρες προσώπου, περούκες, αντιασφυξιογόνες μάσκες, διάφορα υλικά και χρώματα που χρησιμοποίησαν καταξιωμένοι ή ανερχόμενοι σχεδιαστές μόδας, με οργιαστική φαντασία παρελαύνουν στην έκθεση.

Μ΄αυτά θα ντυθούν οι περφόρμερ της εκδήλωσης «Ο Χορός των Τεράτων» το βράδυ των εγκαινίων, στο οποίο θα παραβρεθεί και ο δημιουργός «υψηλής κομμωτικής» Τσαρλί Λε Μιντού, αγαπημένος σχεδιαστής της Λέιντι Γκάγκα και της Μυλέν Φαρμέρ.

Η έκθεση έχει ενταχθεί στο Φεστιβάλ Αθηνών 2011 και στο πρόγραμμα Athens Every Week του ΥΠΠΟΤ.