«Ο ισχύων θεσμός των Διδασκαλείων δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των εκπαιδευτικών», αναφέρει η υφυπουργός Παιδείας,  Ε. Χριστοφιλοπούλου, σε έγγραφό της, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή. Η υφυπουργός ανακοινώνει, ότι ενόψει των θεσμικών αλλαγών που πρέπει να υπάρξουν στις δομές επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, δε θα διεξαχθούν φέτος εξετάσεις για την εισαγωγή νέων δασκάλων και νηπιαγωγών, αλλά θα ολοκληρωθεί η διετής εκπαίδευση των δασκάλων που φοιτούν σήμερα. Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κουράκη, ο οποίος κατήγγειλε, ότι «η κυβέρνηση θυσιάζει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις ανάγκες του μνημονίου», θυμίζοντας, ότι «εδώ και 70 περίπου χρόνια λειτουργεί ο μοναδικός μόνιμος θεσμός επιμόρφωσης των δασκάλων και των νηπιαγωγών, το αποκαλούμενο Διδασκαλείο, το οποίο τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε σε κάθε σχεδόν Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης, με πολύ μεγάλη αποδοχή στις τάξεις των δασκάλων και των νηπιαγωγών και με πολύ καλά αποτελέσματα». Αντί η κυβέρνηση να διευρύνει το θεσμό της μετεκπαίδευσης για όλους τους εκπαιδευτικούς, επιλέγει την κατάργηση των διδασκαλείων, αγνοώντας τις προτάσεις των εκπαιδευτικών φορέων, έχει επισημάνει ο κ. Κουράκης.

«Τα Διδασκαλεία, ως φορέας μετεκπαίδευσης, τροφοδότησαν γενιές δασκάλων και νηπιαγωγών, οι οποίοι είχαν διετή βασική εκπαίδευση στις Παιδαγωγικές Ακαδημίες και Σχολές Νηπιαγωγών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανανεώνονται επιστημονικά και παιδαγωγικά», αναγνωρίζει στο έγγραφο της η υφυπουργός Παιδείας. Ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνει ότι στην πορεία του χρόνου προέκυψαν «αδυναμίες οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών, με το πρόγραμμα σπουδών και το επίπεδο σπουδών, που πολλές φορές είναι ίδιο με αυτό του προπτυχιακού προγράμματος αλλά και με τη μεθοδολογία της εκπαίδευσης, που δεν συνάδει με την εκπαίδευση ενηλίκων».

Τις σύγχρονες ανάγκες των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να καλύψει ο ισχύων θεσμός των Διδασκαλείων, προσθέτει η κ. Χριστοφιλοπούλου, αλλά, υπογραμμίζει ότι «είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί η εμπειρία των Διδασκαλείων προς την κατεύθυνση της προσαρμογής τους στο συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου, που έχει στόχο την υψηλή ποιότητα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και όλων των ειδικοτήτων».

Η υφυπουργός αναφέρει, επίσης, ότι το υπουργείο έχει συζητήσει με τους προέδρους των Διδασκαλείων για την ανάγκη προσαρμογής τους στις σύγχρονες ανάγκες των εκπαιδευτικών, και ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί με στόχο τη θεσμική αλλαγή στις δομές επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Ερώτηση για την κατάργηση των Διδασκαλείων είχε καταθέσει και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άγγελος Κολοκοτρώνης, ζητώντας από το υπουργείο να απαντήσει, γιατί δεν έλαβε υπόψη του το ομόφωνο ψήφισμα των προέδρων όλων των παιδαγωγικών τμημάτων της χώρας, με το οποίο τονίζεται ότι ο θεσμός των διδασκαλείων πρέπει να ενισχυθεί.