«Ανοίγει ο δρόμος» για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Αυτό, τουλάχιστον, πιστεύουν σε Καλάβρυτα και Δίστομο, τις δύο περιοχές που έχουν «πάρει πάνω τους» τον μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα.

Η δήλωση του υπουργού δικαιοσύνης στη Βουλή ότι «η απόφαση για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου είναι εκτελεστή» και είναι «έτοιμος να την υπογράψει», έγινε δεκτή με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Όταν υπογράψει ο υπουργός, οι διεκδικητές από το Δίστομο θα μπορούν να στείλουν δικαστικό κλητήρα στο Ινστιτούτο Γκαίτε και να κατάσχουν την περιουσία του. 

Ποια είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου 

Η απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου εκδόθηκε το 2000 και δικαιώνει τους κατοίκους του Διστόμου, καθώς αναγνωρίζει ότι το γερμανικό κράτος τους οφείλει αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των κατοχικών ναζιστικών στρατευμάτων.

Όπως εξηγεί στο newpost η δικηγόρος των κατοίκων του Διστόμου Γκέλλυ Σταμούλη, είναι μια πρώτη απόφαση που αφορά στο ένα από τα τρία σημεία των διεκδικήσεων: αποζημιώσεις των θυμάτων και των συγγενών τους, επανορθώσεις για τις καταστροφές σε υποδομές και επιστροφή του κατοχικού δανείου.

Το 2000, πάντως, ο πατέρας της, Γιάννης Σταμούλης, ο οποίος είχε ξεκινήσει το μακρύ δικαστικό αγώνα, είχε φτάσει μέχρι την πόρτα του Ινστιτούτου Γκαίτε με έναν δικαστικό κλητήρα, όμως το θέμα «πάγωσε» καθώς ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος, δεν υπέγραψε την απόφαση. Στο νομικό οπλοστάσιό του υπήρξε ένας νόμος ο οποίος απαιτεί την υπογραφή του υπουργού για να εκτελεστούν αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις της χώρας.

Ο σημερινός υπουργός, Νίκος Παρασκευόπουλος, δήλωσε στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας ότι προτίθεται να υπογράψει την απόφαση του Αρείου Πάγου και να την καταστήσει «εκτελεστή». 

Πότε  θα φτάσουμε στην πόρτα του Ινστιτούτου Γκαίτε

Στο ερώτημα του newpost αν θα επαναλάβει ό,τι έκανε ο πατέρας της, να πάει, δηλαδή, στο Ινστιτούτο Γκαίτε με δικαστικό κλητήρα, η Γκέλυ Σταμούλη λέει:

«Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε μέχρι εκεί σύντομα. Μόλις υπογράψει ο υπουργός, υποθέτω το γερμανικό κράτος θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις, θα επιστρατεύσει δικηγόρους και το νομικό του οπλοστάσιο. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Το θετικό είναι πως ο υπουργός είναι αποφασισμένος».  

Τι λένε οι διεκδικητές των αποζημιώσεων  

Αν η απόφαση για τους κατοίκους του Διστόμου γίνει εκτελεστή, θα ανοίξει ο δρόμος και για τη δικαίωση των Καλαβρυτινών.

«Αν, βέβαια, δεν δω, δεν πιστεύω», δηλώνει στο newpost ο πρόεδρος των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Χαρίλαος Ερμείδης.

Όπως, όμως, λέει χαρακτηριστικά, αν ο υπουργός τελικά υπογράψει την απόφαση, τότε «θα έχουμε το ελληνικό κράτος σύμμαχο σε μια μεγάλη υπόθεση που μας αφορά όλους».