current views are: 2

11 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση14:27

Αύριο η απολογία του Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο

Την Πέμπτη θα αρχίσει η απολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Ειδικό Δικαστήριο, για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Δημοσίευση 14:27’
αρθρο-newpost

Την Πέμπτη θα αρχίσει η απολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Ειδικό Δικαστήριο, για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Την Πέμπτη θα αρχίσει η απολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Ειδικό Δικαστήριο, για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

«Αύριο είναι η μεγάλη στιγμή της διαδικασίας. Η κορύφωση», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μέσω των συνηγόρων του δήλωσε ότι παραιτείται από την εξέταση των δύο μαρτύρων υπεράσπισης που είχε ζητήσει και έτσι θα απολογηθεί αύριο, προσπαθώντας να αντικρούσει το βαρύτατο κατηγορητήριο που του αποδίδεται.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών φέρεται ότι αφαίρεσε τα ονόματα τριών συγγενών του από το CD, που στάλθηκε από την πρεσβεία μας στη Γαλλία με τα 2.062 αρχεία. Τα αρχεία αυτά περιείχαν αντίστοιχα ονόματα προσώπων που είχαν καταθέσεις στην Τράπεζα HSBC της Γενεύης (Ελβετίας).

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αφαίρεσε από το CD τα αρχεία που αφορούσαν τρία συγγενικά του πρόσωπα: α) τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, πρώτης ξαδέλφης του πρώην υπουργού, β) τον Συμεών Σικιαρίδη, σύζυγο της Ελένης Παπακωνσταντίνου, πρώτης ξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντίνου και γ) την Ελένη Παπακωνσταντίνου σύζυγο Συμεών Σικιαρίδη, πρώτη και πάλι ξαδέλφη του κ. Παπακωνσταντίνου.

Να σημειωθεί ότι για τις ενέργειες, που φέρεται ότι διέπραξε, ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας αντιμετωπίζει δύο αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

Το πρώτο αδίκημα είναι αυτό της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμο 1608/1950 που προβλέπει αύξηση των ποινών για τους καταχραστές του Δημοσίου.

Το δεύτερο αδίκημα είναι της απόπειρας απιστίας και πάλι με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Τι κατέθεσε ο ορκωτός λογιστής 

Σήμερα, κατά την ένατη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.

Πρώτος μάρτυρας είναι ο Παναγιώτης Πάτσης, ορκωτός λογιστής. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στα περιουσιακά στοιχεία των τριών συγγενών (εξαδέλφων) του πρώην υπουργού Οικονομικών κατά το διάστημα 1997 έως 2011 και ισχυρίστηκε ότι από τον έλεγχο που έχει κάνει, εν προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένα φιλολογικό αδίκημα.

Κατά τον κ. Πάτση, οι εκθέσεις του ΣΔΟΕ ήταν αόριστες και εσφαλμένες καθώς κατά την άποψή του όλα τα ποσά που αναφέρονται στις εκθέσεις είναι πλήρως αιτιολογημένα και δεν έχουν αποκρυβεί.

«Όλες οι καταθέσεις, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση, θεωρήθηκαν ως αποκρυφείσα φορολογητέα ύλη. Αυτό είναι λάθος», υποστήριξε.

Από την πλευρά της, η εισαγγελέας της έδρας, Ξένη Δημητρίου, αμφισβήτησε την κατάθεση του μάρτυρα επισημαίνοντας ότι υπέπεσε σε δύο ανακρίβειες.

Κάτσικας: Δύσκολη η αξιοποίηση των στοιχείων

Τελευταίος για σήμερα κατέθεσε ο καθηγητής του τμήματος ψηφιακών συστημάτων στο πανεπιστημιο Πειραιώς, Σωκράτης Κάτσικας

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο τεχνικό μέρος της υπόθεσης, ενώ εστίασε στις πραγματογνωμοσύνες που έχουν διενεργηθεί. 

Όπως τόνισε, ακόμα και αν είχαμε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές λόγω του μεγάλου διαστήματος που έχει περάσει θα ήταν απαγορευτική η αξιοποίησή τους αφού χρησιμοποιήθηκαν και στη συνέχεια.

Επικαλούμενος την εμπειρία του από όταν ήταν γενικός γραμματέας επικοινωνιών, υποστήριξε ότι τα μέλη των κυβερνήσεων εφαρμόζουν την πράκτικη να παίρνουν μαζί τους τον σκληρό δίσκο.

Πρόεδρος: Γιατί το κάνουν αυτο;
Μάρτυρας: Εγώ δεν το έκανα.
Πρόεδρος: Δεν λέω για εσάς, για όσους το κάνουν.
Μάρτυρας: Εικασία κανω. Έχουν μια ιδιότυπη τεχνοφοβία και αυτό εντάσσεται στην πρακτική κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε…


σχετικα αρθρα