current views are: 4

12 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση09:36

Παπακωνσταντίνου: Δεν μπορώ να κυκλοφορήσω – Αυτή είναι η μοίρα του υπουργού του Μνημονίου

Με δραματικό τόνο έκλεισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη μαραθώνια απολογία του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου

Δημοσίευση 09:36’
αρθρο-newpost

Με δραματικό τόνο έκλεισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη μαραθώνια απολογία του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου

Με δραματικό τόνο έκλεισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη μαραθώνια απολογία του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της απιστίας και νόθευσης για τη λίστα Λαγκάρντ, με σκοπό να «χαθούν» τα ονόματα των συγγενών του. 

Λίγο πριν ολοκληρώσει την απολογία του, του ζητήθηκε από την έδρα του δικαστηρίου να μιλήσει για την προσωπικότητα του και αφού αναφέρθηκε τις σπουδές και την επαγγελματική του σταδιοδρομία, ο κ. Παπακωνσταντίνου, είπε εν μέσω συγκινησιακής φόρτισης:

Δεν μπορώ να δουλέψω, ούτε να κυκλοφορήσω. Αυτή είναι η μοίρα του υπουργού του μνημονίου. Δεν μπορώ να πάω με τη γυναίκα μου, ούτε σινεμά. Αν δεν είχα αυτή την υπόθεση θα είχα φύγει στο εξωτερικό.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τρίτη με την πρόταση της εισαγγελέως για την ποινική μεταχείριση του κατηγορουμένου.

Νωρίτερα στην απολογία του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε:

Είμαι απολύτως αθώος. Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες. Θα απολογηθώ όρθιος.

Ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας κατά τη διάρκεια της απολογίας του μιλούσε ψύχραιμος, έκανε λόγο για στημένη ιστορία, αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι «το κόμμα μου με πέταξε στα σκυλιά» και ισχυρίστηκε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν τον πήρε ποτέ τηλέφωνο να τον ρωτήσει για τη λίστα. 

Ακόμη, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει το CD, αλλά είχε ενδοιασμούς και υποστήριξε πως δεν έκανε καμία διαγραφή ή νόθευση.

Στη συνέχεια, δέχτηκε ερωτήσεις από την έδρα του δικαστηρίου.

Ολόκληρη η απολογία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου:

Τον Μάιο του 2010 με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο κ. Μπίκας από την ΕΥΠ. Είναι μια εποχή ταραγμένη, έχουμε μπει στο μνημόνιο, τα πράγματα είναι δύσκολα και η κατάσταση κρίσιμη. Τότε η ΕΥΠ επιχειρεί να συνδράμει την κυβέρνηση για διάφορες πληροφορίες προκειμένου να υπάρχει έλεγχος σε κρίσιμα θέματα.

Στη συνάντησή μας αυτή ο κ. Μπίκας μου ανέφερε ότι οι Γάλλοι ενημέρωσαν για τα κλοπιμαία από ελβετική τράπεζα και ζήτησαν από τον ίδιο να κάνει κάποια συζήτηση προκειμένου να έρθουν σε επαφή τα υπουργεία Οικονομικών Γαλλίας και Ελλάδας για να δούμε τι μπορεί να γίνει.

Σε ένα Eurogroup που ακολούθησε τότε πιάνω την κυρία Λαγκάρντ που τότε ήταν υπουργός της Γαλλίας και της λέω όσα είχα μάθει από τον Μπίκα και της ζητώ να μας τα δώσει. Αρχικά επιφυλάχθηκε και στο επόμενο Eurogroup απάντησε θετικά, με ενημέρωσε ότι τα στοιχεία είναι κλεμμένα, άρα η χρήση τους πρέπει να είναι εμπιστευτική. Μόνον έτσι μπορούμε να σας τα δώσουμε. Και μου έδωσε το τηλέφωνο ενός συνεργάτη της για να επικοινωνήσουμε.

Μόλις γυρίσαμε στην Αθήνα κάλεσα τον κ. Πλασκοβίτη και του ζήτησα να φροντίσει το θέμα.

Να σας προσθέσω εδώ ότι και ο γ.γ του υπουργείου κ. Γεωργακόπουλος με είχε νωρίτερα ενημερώσει ότι τον είχαν πλησιάσει κάποιοι για να πουλήσουν στοιχεία με φοροφυγάδες από τη Γαλλία.

Και φθάνουμε τον Σεπτέμβριο του 2010 οπότε ο κ. Πλασκοβίτης με ενημερώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και τα στοιχεία μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα.

Τον ρώτησα πως και συμφωνήσαμε να έρθουν μέσω της πρεσβείας μας στη Γαλλία.

Τότε πρέσβης μας στην Γαλλία ήταν ο Χαλαστάνης, τον είδα στο Παρίσι όπου είχα μεταβεί και τον ενημέρωσα σχετικά ότι πρέπει να φροντίσει για να έρθουν τα στοιχεία στη χώρα μας.

Στις 29 Σεπτεμβρίου η διευθύντρια του γραφείου μου με ενημέρωσε ότι έφθασε ο φάκελος από το Παρίσι. Την επομένη φεύγω για Βρυξέλλες. Το βράδυ μένω στο υπουργείο, μετά από γεύμα που είχα με τη γυναίκα μου στο κέντρο και μεταξύ άλλων πρέπει να κανονίσω και το θέμα με τα στοιχεία.

Έχω στα χέρια μου ένα cd που είχε συνοδευτική επιστολή από αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας. Αυτή η επιστολή λέει ότι μας στέλνουν τα στοιχεία χωρίς να αναφέρεται σε Φαλτσιανί η σε κάτι άλλο σχετικά με την ελβετική τράπεζα.

Βάζω στον υπολογιστή το cd για να δω τι ακριβώς είναι και βλέπω ότι είναι δεκάδες οι καταγραφές.

Ανοίγω κάποια στην τύχη. Στοχευμένη έρευνα δεν έχω κάνει.

Το αφήνω στο γραφείο μου, πηγαίνω σε Βρυξέλες, γυρίζω είναι εδώ ο κινέζος πρωθυπουργός και στη συνέχεια φεύγω για Νέα Υόρκη για τη σύνοδο του ΔΝΤ.

Μετά βλέπω τον συνεργάτη μου, μόλις γυρίζω, τον κ. Αγγελόπουλο.

Μέχρι τώρα με απασχολεί τί πρέπει να κάνω. Έχω τα στοιχεία στα χέρια μου, την επισήμανση της Λαγκάρντ ότι είναι κλεμμένα και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν με επίσημο τρόπο. Δεν θέλω να δημιουργήσω θέμα με την Λαγκάρντ γιατί είναι μία σοβαρή παράμετρος υποστήριξης στο Eurogroup.

Θέλω να χρησιμοποιήσω τα στοιχεία γιατί στην ατζέντα μας η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι πολύ ψηλά και μας απασχολεί.

Έχουμε ξεκινήσει και συζητήσεις με την Ελβετία προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα για να δούμε τι πρέπει να γίνει με τους Έλληνες καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες. Ειδικά για την Ελβετία θα δυναμίτιζε κάθε προσπάθεια να βρούμε λύση με τους Ελβετούς, αν μάθαιναν ότι είχαμε στα χέρια μας κλεμμένα στοιχεία.

Επίσης με προβληματίζει ότι το ΣΔΟΕ είχε πολλά κρούσματα διαφθοράς και σκέφθηκα αν έδινε όλα τα στοιχεία το πιθανότερο να διέρρεαν και να τινάζαμε στον αέρα και τις συζητήσεις με την Ελβετία αλλά επιπλέον εκείνη την εποχή είχαμε στην επικαιρότητα αλλά και εμείς πληροφορίες και ύποπτες συναλλαγές με στελέχη του ΣΔΟΕ και φοροφυγάδες επιχειρηματίες και η κατάσταση δεν ήταν ξεκάθαρη.

Τα στοιχεία άλλωστε από τη Γαλλία εγώ τα ζήτησα.

Με αυτούς τους προβληματισμούς, Λαγκάρντ, κλεμμένα στοιχεία, διακριτική χρήση, φαινόμενα διαφθοράς στο ΣΔΟΕ, συζητήσεις με Ελβετία και λοιπά, ζητώ από τον συνεργάτη μου, τον Αγγελόπουλο, να μου βγάλει κάποια ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά για να δώσω σε έρευνα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Καπελέρη.

Έτσι και έγινε. Δεν θυμάμαι ακριβώς το χρόνο, ήμουν σε συνεχή ταξίδια. Ο Αγγελόπουλος κάνει αυτό που του είπα και μου αναφέρει ότι βρέθηκαν καταθέσεις περί τα δύο δισ και ξεχώρισε τις μεγαλύτερες που αντιστοιχούσαν στα μισώ.

Κάλεσα στη συνέχεια τον Καπελέρη, του αναφέρω ότι έχουμε στοιχεία, χωρίς να του πω για λίστα Φαλτσιανί, δεν πρέπει να βγει τίποτα. Του δίνω κάποια ονόματα και του λέω «ψάξτα».

Μετά από μία εβδομάδα περίπου ο Καπελέρης έρχεται – είναι εποχή που είμαι πνιγμένος είναι εποχή προϋπολογισμού – και μου λέει ότι έκανε μια έρευνα πρόχειρη και δεν φαίνεται να μπορούν να δικαιολογήσουν τα αναγραφόμενα ποσά. Του είπα συνέχισε αλλά με διακριτικότητα. Δεν θέλω να βγει τίποτα προς τα έξω και να μάθουν κάτι οι Ελβετοί.

Μέχρι τη στιγμή εκείνη ξέρω ότι η λίστα έχει 2 δισ, ότι πολλά δεν δικαιολογούνται, ότι το υλικό είναι κλεμμένο και προσπαθώ να δω ποιά μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα.

Έχουμε συζητήσει με τον κ. Παπανδρέου στο Νταβός για να κλείσουμε συμφωνία με την Ελβετία. Έχουμε κάνει και τις σχετικές συνεννοήσεις με τον Ελβετό ομόλογο.

Ενόψει αυτού συγκαλώ την περίφημη σύσκεψη. Μετέχει ο Καπελέρης, ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου κ. Μπάνος, η διευθύντρια μου Χατζή και άλλοι.

Επειδή κάποιοι λένε ότι κρατούσα μυστικό τη λίστα και δεν έκανα τίποτα. Σας λέω ότι και στον κ. Νικολούδη και στον κ. Σπινελη είχα πει για τους προβληματισμούς μου σχετικά με την αξιοποίηση τους. Άλλωστε το καταθέτουν και οι δύο.

Στη σύσκεψη αυτή λέω στον κ. Πλασκοβίτη ότι αυτός θα τρέξει το θέμα. Στη σύσκεψη ο πρόεδρος μου λέει ότι επίσημα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία για καταλογισμό φόρων και έτσι στο τραπέζι πέφτουν δύο προτάσεις. Να γίνουν ειδικά κλιμάκια που θα ψάξουν τη λίστα η να δοθούν στο ΣΔΟΕ για έλεγχο.

Εκεί επιφυλάχθηκα πως θα πάμε για το σύνολο της λίστας. Αν θα πάμε σε ειδικά κλιμάκια η στο ΣΔΟΕ. Όμως πιστεύω ότι ο Καπελέρης συνεχίζει αυτό που του έχω πει.

Όσο για τη λίστα Λιχνενστάιν δεν είναι το ίδιο. Η λίστα αυτή έφθασε νόμιμα στη χώρα μας, δεν ήταν προϊόν κλοπής όπως η Φαλτσιανί. Άλλωστε η λίστα Λιχνενστάιν είχε μόνον 17 άτομα.

Καταλήγω ότι ο κ. Καπελέρης μπορεί να κάνει τη δουλειά του με την πεποίθηση ότι αντιστοιχούν, όσα του έχω δώσει, στη μισή λίστα. Δηλαδή κατάθεσεις που αντιστοιχούν σε ένα δις.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο σημείο αυτό στα σημαντικά νομοθετικά βήματα που έγιναν τότε με πρωτοβουλία του για να ενταθούν οι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής. Μεταξύ άλλων και η ίδρυση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα.

Τότε όπως είπε δεν είχαν ακόμα γίνει οι νόμοι που θωράκισαν το ΣΔΟΕ για να μπορεί να  ανταποκριθεί σε έρευνες μεγάλης κλίμακας όπως η λίστα.

Δούλευα, είπε , ο πρώην υπουργός. Δεν καθόμουνα. Τότε έγινε και η αλλαγή και στη θέση του κ. Γεωργακόπουλου βάζω τον Καπελέρη για να αυξηθούν τα έσοδα γιατί η κατάσταση είναι κρίσιμη και η δυνατότητα να ληφθούν νέα μέτρα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο Καπελέρης παράλληλα μένει και στο ΣΔΟΕ.

Τότε κάποιος συνάδελφος μου στην κυβέρνηση που προτείνει τον Διώτη. Εγώ δεν τον ξέρω. Όμως τότε με δεδομένη την αξία του ως εισαγγελέα κρίνω ότι θα μπορούσε να συνδράμει την δύσκολη προσπάθεια.

Αναλαμβάνει τον Μάιο και τον ενημερώνω για το τί έχω κάνει με τον Καπελέρη. Πριν φύγω από το υπουργείο του δίνω και το στικάκι.

Πως δημιουργήθηκε αυτό το στικάκι. Μόλις ο Αγγελόπουλος ο συνεργάτης μου έκανε την έρευνα για τα ονόματα που δώσαμε στον Καπελέρη, έγινε αντιγραφή της λίστας και εγώ κράτησα έκτοτε το στικάκι.

Τότε τα πράγματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Ήταν κρίσιμα. Η χώρα ήταν στο χείλος του γκρεμού. Έχω ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο έξω κα μέσα. Είναι δύσκολο να πείσω τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο. Περνώ ώρες στη Βουλή για να τους πείσω ότι τα πράγματα είναι οριακά και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

Επίκειται ανασχηματισμός. Έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Ξέρω ότι πρέπει να φύγω γιατί έχω πάψει να μπορώ να πείσω το εσωτερικό γιατί έξω μια χαρά τα πήγαινα.

Έγινε μια τυπική παράδοση παραλαβή. Μου λένε γιατί να δώσεις το στικάκι στον Διώτη και όχι στον Βενιζέλο. Το έδωσα στον υπηρεσιακά αρμόδιο. Με τον κ. Βενιζέλο είχα να κουβεντιάσω κρίσιμα θέματα που είχαμε τότε ανοικτά με τις διαπραγματεύσεις. Συνεργάτες μου μένουν στο υπουργείο. Μεταξύ αυτών και ο Διώτης. Μένουν σχεδόν όλοι.

Φθάνω τώρα στην πρόσκληση της 6ης Ιουλίου γιατί δεν επικοινωνώ με τον ίδιο. Δεν ήρθε. Την επομένη ανταλλάσουμε τα μηνύματα  όπου τον ρωτώ πήρες αυτό που σου έστειλα. Με την έννοια τι έχεις κάνει.

Αυτή είναι και η τελευταία μου επαφή με τη λίστα. Ποτέ δεν λαμβάνω τηλέφωνο από τον κ. Βενιζέλο για να με ρωτήσει κάτι για τη λίστα. Ο κ. Βενιζέλος παρέλαβε το στικάκι, ένα άλλο στικάκι, όπως μάθαμε αργότερα από τον κ. Διώτη. Θα μπορούσε όμως να με πάρει να με ρωτήσει. Συνεχίζω τη δουλειά μου σε άλλο υπουργείο δεν ασχολούμαι με τα δικά του, δεν είναι πρόσφορος άλλωστε να ανακατεύονται άλλοι στα χωράφιά του, ο ίδιος μου ζητά να μην κατέβω στις επικείμενες εκλογές, ο χρόνος περνά και αργότερα αρχίζουν τα δημοσιεύματα.

Τη λίστα που έθαψε ο Παπακωνσταντίνου και άλλα παρόμοια.

Αναγκάζομαι να παρέμβω σε τηλεοπτικό δελτίο και να πω τι έχει γίνει κλείνοντας “ρωτήστε τους επόμενους’’. Τότε με τηλεφωνεί ο Διώτης.

Του λέω χαίρομαι που λες ότι στην έχω δώσει. Το παραδέχεται ο Διώτης και μου λέει ότι την έδωσα στον Βενιζέλο.

Και αρχίζουν οι λαϊκισμοί. Την ώρα που κόβετε μισθούς και συντάξεις είχατε τη λίστα και δεν κάνατε τίποτα. Ανάγεται η λίστα σε υπ΄ αριθμόν ένα θέμα.

Τότε αρχίζουν τα δημοσιεύματα με αντικείμενο τί έχει γίνει με τη λίστα. Ότι κάποιος την έχει πειράξει. Ότι κάποιος υπουργός είχε συγγενείς στη λίστα και φθάνουμε στην Επιτροπή στη Βουλή.

Ο λαϊκισμός ξεπερνά κάθε όριο. Οι υπουργοί του μνημονίου που κόβουν μισθούς και λοιπά. Είμαστε στο στόχαστρο εγώ και ο Βενιζέλος.

Μόλις κορυφώνεται η κουβέντα ότι η λίστα έχει πειραχθεί, εγώ λέω, ζητήστε καινούργια από τη Γαλλία. Ο Στουρνάρας πράγματι το ζητάει και φθάνω η καινούργια λίστα.

Δέχομαι τότε τηλέφωνο από δημοσιογράφο που μου λέει από τη σύγκριση της καινούργιας λίστας με την παλιά βρέθηκε ότι λείπουν τα ονόματα των συγγενών μου.

Ποτέ μέχρι τότε δεν είχα μιλήσει με τους συγγενείς μου δεν είχαμε τέτοιες σχέσεις.

Σκέφτομαι ποιός μου έχει στήσει αυτή την ιστορία. Τηλεφωνώ στην εξαδέλφη μου και τι ρωτάω για τους λογαριασμούς στη λίστα. Η πρώτη και η τελευταία φορά που μιλάω με την εξαδέλφη μου για αυτό το θέμα

Βρίσκομαι στο εξωτερικό και αντιλαμβάνομαι ότι είμαι ο υπ αριθμόν ένας καταζητούμενος στη χώρα. Όλοι μιλούν ότι θα διαφύγω ότι θα εξαφανιστώ από την χώρα. Περνώ τις χειρότερες τις πλέον εφιαλτικές ημέρες της ζωής μου.

Εκείνο που βολεύει αντιλαμβάνομαι είναι να πάει όλη ιστορία απάνω μου και έτσι έγινε. Έκτοτε καταδικάζομαι κάθε μέρα. Καταδικάζομαι σκληρά χωρίς κανένα κόμμα να με υποστηρίζει. Το κόμμα μου με έχει πετάξει στα σκυλιά. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις σε υποθέσεις διαφθοράς πήγαινε στη βουλή και υπερασπιζόταν κάποιους. Και έχω και μια αντιπολίτευση που είναι ευτυχής που βρέθηκε ο υπουργός του μνημονίου στο εδώλιο. Αυτόν που μαγείρεψε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Όσα λέγονται από συνεργάτες μου δεν ακούγονται. Στην προκαταρκτική ξεφτιλίζονται συνεργάτες μου, ακολουθείται μια διαδικασία που δεν τιμά τις κοινοβουλευτικές μας δομές. Οι έλεγχοι στους συγγενείς μου είναι άλλη μία αθλιότητα.

Οι συγγενείς μου διασύροντα απολύτως. Οι ίδιοι επέλεξαν να μην έχουν σχέση με τα κοινά αλλά διασύρονται με τρομερό τρόπο.

Φθάνουμε στο τέλος της προανακριτικής της Βουλής η κατηγορία για τη νόθευση περνά μόλις με 166 ψήφους. Ενώ το κλίμα σε βάρος μου είναι ζοφερό.

Δεν έχω κάνει καμία νόθευση. Δεν έχω πειράξει τίποτα. Είναι μία ιστορία στημένη σε βάρος μου. Δεν θα διανοούμουν να κάνω κάτι τέτοιο. Λειτούργησα με τον τρόπο που είχα στη διάθεσή μου.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι η υπόθεση έφθασε στη δικαιοσύνη. Στα δικά σας χέρια.

Το κατηγορητήριο

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών φέρεται ότι αφαίρεσε τα ονόματα τριών συγγενών του από το CD, που στάλθηκε από την πρεσβεία μας στη Γαλλία με τα 2.062 αρχεία. Τα αρχεία αυτά περιείχαν αντίστοιχα ονόματα προσώπων που είχαν καταθέσεις στην Τράπεζα HSBC της Γενεύης (Ελβετίας).

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αφαίρεσε από το CD τα αρχεία που αφορούσαν τρία συγγενικά του πρόσωπα: α) τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, πρώτης ξαδέλφης του πρώην υπουργού, β) τον Συμεών Σικιαρίδη, σύζυγο της Ελένης Παπακωνσταντίνου, πρώτης ξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντίνου και γ) την Ελένη Παπακωνσταντίνου σύζυγο Συμεών Σικιαρίδη, πρώτη και πάλι ξαδέλφη του κ. Παπακωνσταντίνου.

Να σημειωθεί ότι για τις ενέργειες, που φέρεται ότι διέπραξε, ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας αντιμετωπίζει δύο αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

Το πρώτο αδίκημα είναι αυτό της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμο 1608/1950 που προβλέπει αύξηση των ποινών για τους καταχραστές του Δημοσίου.

Το δεύτερο αδίκημα είναι της απόπειρας απιστίας και πάλι με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.


σχετικα αρθρα