Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την αστυνόμευση του δήμου της Αθήνας, με έμφαση στις πεζές περιπολίες ανακοίνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο, θα εφαρμοστεί αρχικά άμεσα στο ιστορικό Κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ομονοίας, Ακροπόλεως, Εξαρχείων, Αγίου Παντελεήμονα και Κυψέλης.

Για την κατάρτιση του Σχεδιασμού αναλύθηκαν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής του Ιστορικού κέντρου που συναρτώνται, μεταξύ άλλων, με τη συχνότητα, τη μεθοδολογία, τη χωροταξική κατανομή της παραβατικότητας στις περιοχές αυτές, ενώ επιπλέον αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν στοιχεία και συμπεράσματα από την εφαρμογή προηγούμενων δράσεων, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Στα βασικά σημεία και τη φιλοσοφία του Σχεδιασμού περιλαμβάνονται:

  • η διαμόρφωση 16τομέων επιχειρησιακής δράσης, σε ισάριθμες γεωγραφικές περιοχές,
  • η εκδήλωση, όλο το 24ωρο, εντατικών αστυνομικών δραστηριοτήτων,
  • η ανάπτυξη πεζών και εποχούμενων περιπολιών τάξης και ασφάλειας,
  • ο σχεδιασμός και εφαρμογή επιχειρήσεων στοχευμένου χαρακτήρα (όπως ομάδα παραεμπορίου, ναρκωτικών, επαιτείας, εκδιδομένων γυναικών),
  • η συμπληρωματική δραστηριοποίηση ειδικών επιχειρησιακών μονάδων της Ελληνικής Αστυνομίας (όπως ΔΙ.ΑΣ., Ο.Π.Κ.Ε.) για την υποστήριξη των προαναφερομένων δράσεων.

«Το Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο εκπονήθηκε με σκοπό να αποτελέσει την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων παραβατικότητας και ευταξίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των Αθηναίων πολιτών, καθώς και στην ποιοτική αναβάθμιση του επιπέδου της καθημερινότητάς τους» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο αναμένεται να εφαρμοστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, κατά βάση στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, και ειδικότερα στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ομονοίας, Ακροπόλεως, Εξαρχείων, Αγίου Παντελεήμονα και Κυψέλης. Κυρίαρχο ρόλο στην εφαρμογή και υλοποίηση του, αναλαμβάνουν τα Αστυνομικά Τμήματα.

Περιλαμβάνει κυρίως την εκδήλωση, όλο το 24ωρο, εντατικών αστυνομικών δραστηριοτήτων, την ανάπτυξη πεζών και εποχούμενων περιπολιών τάξης και ασφάλειας και επιχειρήσεις στοχευμένου χαρακτήρα (όπως ομάδα παραεμπορίου, ναρκωτικών, επαιτείας, εκδιδομένων γυναικών).