Με πυροβολισμούς στον αέρα, ψυχολογική βία και άλλα τεχνάσματα ένας 51χρονος ιδιοκτήτης πτηνοτροφείου στην Αχαΐα μαζί με άλλα δύο άτομα, εξανάγκαζαν εργάτες από τη Ρουμανία να δουλεύουν δίχως αμοιβή.

Για την υπόθεση συνελήφθη ο 51χρονος καθώς και ένας ρουμάνος 41 ετών ενώ αναζητείται και ένας Ρουμάνος υπήκοος, συνεργός τους.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από τη σχετική καταγγελία δύο ρουμάνων εργατών. Από την έρευνα, προέκυψε ότι οι δύο καταγγέλλοντες στις αρχές του 2015, στρατολογήθηκαν στη Ρουμανία, από έναν ομοεθνή τους που αναζητείται, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική τους κατάσταση και υποσχόμενος νόμιμη εργασία, με καλές συνθήκες και ικανοποιητικό μισθό τους έπεισε να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, για να εργαστούν στην επιχείρηση ιδιοκτησίας του 51χρονου.

Άθλιες συνθήκες και εκφοβισμός

Κατά την άφιξή τους στην Πάτρα, τους παρέλαβαν οι δύο συλληφθέντες και τους εγκατέστησαν σε σπίτι, με άθλιες συνθήκες υγιεινής, ελλιπή σίτιση και παντελή έλλειψη θέρμανσης, ενώ τους εξανάγκαζαν να εργάζονται καθημερινά, από το πρωί έως το βράδυ, χωρίς να παίρνουν ανάσα.

Οι αλλοδαποί εργάτες ήταν υπό την συνεχή επίβλεψη των συλληφθέντων, οι οποίοι με τη χρήση ψυχολογικής και σωματικής βίας, τους έβαζαν να δουλεύουν χωρίς να τους πληρώνουν.

Όπως προέκυψε, ο 51χρονος αρκετές φορές κατά την επιτήρηση των αλλοδαπών, είχε μαζί του καραμπίνα ή πιστόλι, πυροβολώντας στον αέρα ή στο έδαφος κοντά στα πόδια τους για εκφοβισμό.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση στις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, το πρωί της Τετάρτης, συνελήφθησαν οι δράστες, ενώ απελευθερώθηκαν άλλοι επτά υπήκοοι Ρουμανίας. Κατά τις έρευνες βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  • Το χρηματικό ποσό του -1.595.115- ευρώ,
  • Πολυτελές ΙΧΕ αυτοκίνητο,
  • Πιστόλι με 90 φυσίγγια,
  • Δύο κυνηγετικά όπλα και σπρέι πιπεριού.

Σημειώνεται ότι, σε βάρος του 51χρονου συλληφθέντα, είχε σχηματισθεί δικογραφία για παρόμοια αδικήματα το 2013.

Στα θύματα παρασχέθηκε αρωγή και προστασία, μέχρις ότου επαναπατριστούν, σύμφωνα με επιθυμία τους και σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ρουμανίας στη χώρα μας.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων και της παράβασης της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί όπλων.