Τις βασικές αλλαγές στο νέο σύστημα, που θα ισχύσει για τις μετεγγραφές φοιτητών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αποκάλυψε ο υπουργός Παιδείας.

Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής», ο Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε ότι οι μετεγγραφές θα γίνονται μόνο με κοινωνικά κριτήρια.

«Για παράδειγμα, στις τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες θα εξετάζουμε την εισοδηματική κατάσταση ως προς το αίτημα μετεγγραφής», είπε.

Ο κ. Μπαλτάς απευθυνόμενος σε γονείς και μαθητές, είπε πως όταν συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους, «αν δεν έχουν τα εισοδηματικά κριτήρια «να μην ελπίζουν πλέον σε εύκολες μετεγγραφές για λόγους ισονομίας, αλλά ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ σε όλη την επικράτεια».

Το εισοδηματικό όριο και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως επεσήμανε.

Όσον αφορά στον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τα ιδρύματα, αν και για φέτος, όπως διευκρίνισε, δεν προβλέπονται δραστικές αλλαγές.

Ο κ. Μπαλτάς πρόσθεσε πως «η γενική γραμμή πρότασης είναι να κρατήσουμε ψηλά τα ποσοστά εισαγομένων στα περιφερειακά ΑΕΙ και να μειώσουμε στα κεντρικά».

Επιπλέον, ζήτησε λίγο χρόνο προκειμένου να αποσαφηνιστούν μερικά θέματα, όπως ο αριθμός των μαθημάτων, στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι του χρόνου, ενώ υπογράμμισε πως οι ουσιαστικές παρεμβάσεις θα γίνουν σε βάθος χρόνου.

Τέλος, έκανε λόγο για βαθμίδα ανά βαθμίδα αναμόρφωση έπειτα από επισταμένη μελέτη, ώστε «μέσα σε 2-2,5 χρόνια να προχωρήσουμε σε ένα νομοσχέδιο».

Στόχος είναι η αποδέσμευση του λυκείου από το πανεπιστήμιο και το απολυτήριο του λυκείου «να είναι πραγματικό προσόν, να έχει υπόσταση και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί», κατέληξε.