current views are: 2

16 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση11:35

Τέταρτη μέρα κατάληψης στη Νομική – Μήνυση από τον πρύτανη

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα, η κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από ομάδα αντιεξουσιαστών, ενώ η πρυτανεία του Ιδρύματος επισημαίνει ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί έως σήμερα σε συνεργασία με τους κοσμήτορες της Νομικής και της Σχολής Πολιτικών για να αποχωρήσουν οι καταληψίες έχουν αποβεί άκαρπες.

Δημοσίευση 11:35’
αρθρο-newpost

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα, η κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από ομάδα αντιεξουσιαστών, ενώ η πρυτανεία του Ιδρύματος επισημαίνει ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί έως σήμερα σε συνεργασία με τους κοσμήτορες της Νομικής και της Σχολής Πολιτικών για να αποχωρήσουν οι καταληψίες έχουν αποβεί άκαρπες.

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα, η κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από ομάδα αντιεξουσιαστών, με την πρυτανεία να καταθέτει μήνυση.

Ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία για την κατάληψη και για διακεκριμένες φθορές, μια ημέρα μετά την άσκηση ποινικών διώξεων για ένα κακούργημα και σειρά πλημμεληματικών πράξεων από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο.

Μάλιστα ο εισαγγελέας ζήτησε και την παρέμβαση των αστυνομικών αρχών ώστε να αποτραπεί η τέλεση νέων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων. 

Σημειώνεται ότι για την κακουργηματική πράξη η δικογραφία χωρίστηκε και εστάλη στην κυρία ανάκριση ενώ σχετικά με τα πλημμελήματα η δικογραφία στάλθηκε στην κρατική ασφάλεια για την ανακάλυψη και σύλληψη των δραστών. Έτσι, οι αστυνομικές αρχές καλούνται «να ενεργήσουν άμεσα προς αποτροπή περαιτέρω επεισοδίων όπως ορίζει ο νόμος για κάθε αυτόφωρο τελούμενο αδίκημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Νωρίτερα, η πρυτανεία του Ιδρύματος ανέφερε ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί έως σήμερα σε συνεργασία με τους κοσμήτορες της σχολής για να αποχωρήσουν οι καταληψίες έχουν αποβεί άκαρπες.

«Παρά τις επίμονες και συνεχείς ενέργειες προς πάσα κατεύθυνση, των κοσμητόρων της Νομικής Σχολής και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές, δεν κατέστη εφικτή μέχρι σήμερα η αποχώρηση των καταληψιών. Οι ενέργειες αυτές συνεχίζονται. Ήδη λαμβάνεται κάθε μέριμνα από τους κοσμήτορες και τις Πρυτανικές Αρχές για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του διδακτικού έργου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι καταληψίες ζητούν μεταξύ άλλων την απελευθέρωση κρατουμένων για τρομοκρατία και την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτεπάγγελτη παρέμβαση της εισαγγελίας Αθηνών.

NΔ: Να εφαρμοστεί ο νόμος

Την ίδια ώρα, να εφαρμοστεί ο νόμος ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης.

«Για τέταρτη ημέρα, η κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη την κατάληψη του κεντρικού κτιρίου της Νομικής Σχολής Αθηνών από αντιεξουσιαστές – κουκουλοφόρους, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο για την αποκατάσταση της νομιμότητας.  Οι αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας και οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου αδρανούν και δεν ξεκινούν τις διαδικασίες αποβολής των εισβολέων και επιβολής κυρώσεων. Έχουν τεράστιες ευθύνες» τόνισε ο κ. Καραγκούνης και πρόσθεσε:

Είναι επείγον να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος για την ομαλή επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου, αλλά και την αποτελεσματική φύλαξη του ιστορικού κτιρίου. Κανείς, πλέον, δεν μπορεί να δεχθεί τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα.