«Καμπάνα» 200.000 ευρώ επέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο υπουργείο Οικονομικών για τη «λειψή» συμμόρφωση της προηγούμενης κυβέρνησης στις δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τον περασμένο Ιούνιο τους ενστόλους (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κ.λπ.).

Σύμφωνα μ το Έθνος, στο ΣτΕ προσέφυγαν 4 ενώσεις ενστόλων διαμαρτυρόμενες για τον νέο νόμο 4307/14 και την υπουργική απόφαση που άναψαν «πράσινο φως» για περιορισμένα (κατά 50%) αναδρομικά και μικρότερες από τις οφειλόμενες αυξήσεις και χθες το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο δέχθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών «συμμορφώθηκε πλημμελώς» στις υποχρεώσεις του απέναντι στους ενστόλους. Γι' αυτό και το υποχρεώνει να καταβάλει ως χρηματική ποινή από 50.000 ευρώ σε κάθε ένωση.

Όπως γράφει η εφημερίδα, με τις τέσσερις χθεσινές αποφάσεις το ΣτΕ ουσιαστικά «πιέζει» να δοθούν πλήρη τα αναδρομικά και οι οφειλόμενες αποδοχές (μισθοί, συντάξεις), καθώς η συνέχιση της «λειψής» συμμόρφωσης μπορεί να οδηγήσει σε νέες κυρώσεις (οικονομικές, πειθαρχικές). «προδιαγράφει» την ευνοϊκή για τους ενστόλους εξέλιξη των προσφυγών που έχουν υποβάλει και εκκρεμούν στην Ολομέλεια και κατά του νέου μισθολογίου (του ν. 4307/14) που είναι μεν ανώτερο σε σύγκριση με τις αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/12, αλλά παραμένει χαμηλότερο από τις αποδοχές που καταβάλλονταν πριν από την 1-8-12.

Το ΣτΕ ξεκαθαρίζει από τώρα ότι συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του σημαίνει την πληρωμή όλων (και όχι των μισών) αναδρομικών, αλλά και τη θέσπιση μισθολογίου, που δεν μπορεί να υπολείπεται των αποδοχών (μισθών - συντάξεων) που καταβάλλονταν τον Ιούλιο 2012.