Σήμερα αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα για διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το νομοσχέδιο για την επαναφορά των απολυθέντων και των «διαθέσιμων» δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα πρόσληψης των 6.000 επιτυχόντων παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Επίσης οι περίπου 40.000 υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου μονιμοποιούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προγραμματισμός είναι να επιστρέψουν στο Δημόσιο οι περίπου 3.900 απολυμένοι και οι διαθέσιμοι 45 ημέρες, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να γίνει λίγο πριν το Πάσχα, δηλαδή μέσα στον Μάιο. 

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο επανασυστηνονται κλάδοι και ειδικότητες που είχαν καταργηθεί, όπως αυτή των σχολικών φυλάκων, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙτων εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου να επισπευθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Αντ' αυτού στη διαδικασία θα συμμετάσχει τριμελής επιτροπή (θα απαρτίζεται απο τρεις γενικούς διευθυντές του υπουργείου), η οποία θα καταγράψει τις ανάγκες σε δυναμικό από όλα τα υπουργεία, θα μοριοδοτήσει τους υποψηφίους και τέλος θα εκδώσει τους πίνακες επιτυχόντων.

Ακόμη, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τις διατάξεις για την άρση των μνημονιακών νόμων για τα πειθαρχικά, ρυθμίσεις για τον εκδημοκρατισμό και τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης και ρυθμίσεις για τα δικαιώματα των πολιτών και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται ότι οι φορείς του Δημοσίου καλούνται έως τις 19 Μαρτίου να αποστείλουν τα αιτήματά τους, ώστε να προχωρήσει η έκδοση των πινάκων με τις αντίστοιχες θέσεις τις οποίες θα μπορούν να επιλέξουν οι 3.900 υπάλληλοι, που επιστρέφουν στο Δημόσιο