Παρά τις εκκλήσεις του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επέμεινε στην απόφασή της για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΡΑΕ έκρινε κατά τη συνεδρίασή της ότι εάν δεν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για το θέμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΡΑΕ έκρινε ότι δεσμεύεται από το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει αναθεώρηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ δύο φορές το χρόνο, προκειμένου να ισοσκελίζεται ο λογαριασμός χρηματοδότησης των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και των λοιπών λειτουργιών που χρηματοδοτούνται από τον ίδιο λογαριασμό.

«Η ΡΑΕ δεν δύναται ούτε και δικαιούται να αποφασίζει contra legem και να απέχει από τη λήψη μέτρων που αποσκοπούν στην εξυγίανση και στον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού, και ιδίως όταν -βάσει νόμου- οι ενέργειές της οφείλουν να συντείνουν κατά τρόπο αποτελεσματικό στην επίτευξη του εν λόγω σκοπού» ανέφερε στην τελευταία ανακοίνωση για το θέμα η Αρχή.