Για περισσότερο από έναν αιώνα, το γαλλικό σχολείο Θεσσαλονίκης «αναπνέει» τον αέρα της Ελλάδας και στηρίζει τη διάδοση της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού. Πλέον, με την αλλαγή του νομικού πλαισίου στην Ελλάδα, στο γαλλικό σχολείο θα μπορούν να φοιτούν, χωρίς προϋποθέσεις, και οι Έλληνες μαθητές και όχι μόνο παιδιά με γαλλική υπηκοότητα, όπως ίσχυε μέχρι προσφάτως.

    Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Ζουλιέν Τσιαπόνε-Λουκεσί,(Julien Chiappone-Lucchesi), «πολλοί Έλληνες έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για τη δυνατότητα αυτή, που προέκυψε από πέρυσι, αλλά ουσιαστικά, τώρα γίνεται γνωστό στον κόσμο και η ανταπόκριση θα φανεί από τις επικείμενες εγγραφές».

    Το γαλλικό σχολείο ακολουθεί το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς να χάνει την επαφή με το ελληνικό. «Αν ένα παιδί φοιτήσει στο δημοτικό, έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει σ' ένα ελληνικό γυμνάσιο, καθώς διδάσκεται τόσο την ελληνική γλώσσα, όσο και ορισμένα βασικά μαθήματα των ελληνικών σχολείων», προσθέτει.

    «Τελειώνοντας το λύκειο, θα λάβει το γαλλικό απολυτήριο Μπακαλορεά (Baccalaureat), με το οποίο ο μαθητής μπορεί να σπουδάσει στη Γαλλία ή σε κάποια άλλη χώρα» , εξηγεί ο διευθυντής, διευκρινίζοντας ότι το σχολείο εποπτεύεται από το γαλλικό Υπουργείο Παιδείας.

    Το γαλλικό σχολείο, που ιδρύθηκε το 1906 από τη "Γαλλική Λαϊκή Αποστολή", ανήκει σ' ένα δίκτυο 100 σχολείων, που διασφαλίζουν την εκπαίδευση 40.000 μαθητών σ' ολόκληρο τον κόσμο. Η "Γαλλική Λαϊκή Αποστολή", η οποία ιδρύθηκε το 1902, έχει ως στόχο τη διάδοση της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικότερα μέσω μιας εκπαίδευσης με λαϊκό και διαπολιτισμικό χαρακτήρα. Συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

    «Προτείνω το γαλλικό σχολείο για το εκπαιδευτικό του σύστημα και την παιδαγωγική του μέθοδο», σημειώνει ο διευθυντής και προσθέτει: «Είναι ένα σχολείο ιδιαίτερο, μ' ένα πρόγραμμα τελείως διαφορετικό: τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν άπταιστα τα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά. Η μάθηση βασίζεται στην ομαδική δουλειά και γίνονται πρότζεκτς, σε συνεργασία με άλλα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει τη δική του φιλοσοφία και εστιάζει στο μαθητή και την προσωπικότητά του».

    Σε ό,τι αφορά το κόστος φοίτησης, ο διευθυντής τονίζει ότι δεν είναι ένα ιδιωτικό σχολείο με κερδοσκοπικό χαρακτήρα και πως τα χρήματα που δίδονται για δίδακτρα επενδύονται για την ανάπτυξη των υποδομών του σχολείου. Το σχολείο χρηματοδοτείται από τη "Γαλλική Λαϊκή Αποστολή" και για το λόγο αυτό, τα δίδακτρα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά και δεν επιδέχονται μεγάλων αυξήσεων. «Η κρίση στην Ελλάδα φαίνεται πως δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τους δικούς μας μαθητές, λόγω του γεγονότος ότι συγκριτικά με τα ιδιωτικά σχολεία, δεν είμαστε ακριβοί», επισημαίνει ο διευθυντής.

    «Η φοίτηση ξεκινά από την ηλικία των 3 ετών και ενδείκνυται για να μάθει το παιδί με ευκολία τις ξένες γλώσσες», επισημαίνει. «Βέβαια- σημειώνει- ένα παιδί μαθαίνει το ίδιο καλά και στο δημοτικό και δεν θα υπάρξει πρόβλημα για ένα παιδί, που θα αρχίσει το γαλλικό σχολείο στην ηλικία των 6».

    Το σχολείο παρουσιάζεται, σήμερα, στους γονείς, κατά την ημέρα «Ανοικτών Θυρών», όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να το επισκεφτούν και να μιλήσουν με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς άλλων μαθητών.