Ένα επιπλέον μάθημα-μπαλαντέρ, που θα δίνει στους υποψήφιους τη δυνατότητα να επιλέξουν περισσότερες σχολές, αποτελεί το «κλειδί» του νέου εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά από το 2016.

Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, αλλά θα μπορούν να επιλέξουν και ένα πέμπτο, με το οποίο θα τους δίνεται η δυνατότητα ενός δεύτερου επιστημονικού πεδίου

Η προσθήκη του μαθήματος «μπαλαντέρ» κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των σχολών που θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν οι υποψήφιοι.

Σύμφωνα με το σύστημα του πρών υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν σχολές μόνο από ένα επιστημονικό πεδίο, δηλαδή κατά περίπτωση έως και 40 σχολές.

Πλέον, με την προσθήκη του πέμπτου μαθήματος, κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει από 60 έως 140 σχολές ανά κλάδο.

Ειδικότερα:

• Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης θα εξεταστούν σε Νεοελληνική Γλώσσα, Αρχαία, Ιστορία και Λατινικά για να εισαχθούν στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου ανθρωπιστικών σπουδών (νομικές, φιλολογίες κ.ά.).

• Οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης θα εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία για τις σχολές των θετικών επιστημών (2ο πεδίο).

• Οι υποψήφιοι της κατεύθυνσης οικονομικών και πολιτικών σπουδών θα εξετάζονται σε Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Πληροφορική, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας για τις σχολές οικονομίας, διοίκησης (4ο πεδίο).

Τα μαθήματα «μπαλαντέρ» είναι:

  • Για τις Επιστήμες Υγείας η Βιολογία.
  • Για τα Παιδαγωγικά Τμήματα τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας.
  • Για τα τμήματα θετικών και τεχνολογικών επιστημών η Φυσική Γενικής Παιδείας.
  • Για τα τμήματα Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
  • Για τα τμήματα Ανθρωπιστικών Επιστημών η Ιστορία Γενικής Παιδείας.
  • Τα Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών για τις αντίστοιχες σχολές και τα τμήματα Ψυχολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, ετοιμαζόταν να δώσει στη δημοσιότητα το παραπάνω σχέδιο, ωστόσο λόγω του ότι ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, έλειπε στο Παρίσι, η δημοσιοποίηση «πάγωσε».

Για το συγκεκριμένο σχέδιο θα κληθούν να εκφράσουν τη γνώμη τους το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, η ΟΛΜΕ και οι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο της διαβούλευσης.