Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι πέντε αστικών κέντρων της Ελλάδας (ΑθήναΠειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα) καταδεικνύει η έρευνα της εταιρείας Public Issue που διενεργήθηκε για λογαριασμό της WWF Ελλάς.

Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων της χώρας θεωρούν ως βασικότερα προβλήματα για την ποιότητα ζωής τους την ηχορύπανση, την ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και τους ελάχιστους χώρους πρασίνου. 

Ειδικότερα: 

Οι ερωτηθέντες εντοπίζουν την ηχορύπανση (66%) και την ατμοσφαιρική ρύπανση (65%) ως τα δύο σημαντικότερα προβλήματα, ενώ 61% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι δεν έχει ικανοποιητικούς χώρους πρασίνου και πάρκα στην πόλη τους. 

Αντίστοιχα το 62% των ερωτηθέντων θεωρούν πως η πόλη τους αναπτύσσεται και κτίζεται χωρίς σχέδιο ή οργάνωση.

Περισσότερο δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι πολίτες ηλικίας από 35 έως 64 ετών. 

Ειδικότερα, πιο δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους στην πόλη παρουσιάζονται οι κάτοικοι του Πειραιά σε ποσοστό 83% και του δήμου Αθηναίων (71%). Αντίθετα, οι κάτοικοι των βορείων προαστίων δηλώνουν κατά 51% ικανοποιημένοι, όπως και το 42% στη δυτική Αττική.

Στον Πειραιά με ποσοστό 78% και στο δήμο της Αθήνας με 75% καταγράφονται οι πιο δυσαρεστημένοι πολίτες λόγω έλλειψης πάρκων και πλατειών, με τη Θεσσαλονίκη (66%) και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα (63%) να ακολουθούν.

Δυσαρέσκεια παρουσιάζεται ως προς την ατμοσφαιρική ρύπανση στο 90% των ερωτηθέντων στον δήμο Αθηναίων, στο 79% στη Θεσσαλονίκη, στο 72% στον Πειραιά και στο 38% σε Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα.

Ο θόρυβος και η ηχορύπανση «χτυπάει κόκκινο» στον δήμο Αθηναίων (92%) και ακολουθεί ο Πειραιάς με 75% και η Θεσσαλονίκη με 72%.

Τέλος, δυσαρεστημένοι κατά τουλάχιστον 60% και στα πέντε αστικά κέντρα απαντούν οι ερωτηθέντες στην ερώτηση αν η πόλη κτίζεται με σχέδιο και οργάνωση, με τα «σκήπτρα» να κρατάει ο δήμος Αθηναίων με 75%.