current views are: 3

18 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση16:08

Συνήγορος Παπακωνσταντίνου: Ο Διώτης έχει πει πολλά ψέματα

Με την αγόρευση του Παναγιώτη Κουρελέα, των συνηγόρων υπεράσπισης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, συνεχίστηκε στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Δημοσίευση 16:08’
αρθρο-newpost

Με την αγόρευση του Παναγιώτη Κουρελέα, των συνηγόρων υπεράσπισης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, συνεχίστηκε στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Με την αγόρευση του Παναγιώτη Κουρελέα, των συνηγόρων υπεράσπισης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, συνεχίστηκε στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Στην αρχή της αγόρευσής του, ο κ. Κουρελέας εξήρε τη διαδικασία που ακολούθησε το Ειδικό Δικαστήριο ως «υποδειγματική, γεγονός που τον κάνει να αισθάνεται ασφαλής ως υπερασπιστής, ανεξαρτήτως αποτελέσματος».

«Όταν ολοκληρώθηκε η αποδεικτική διαδικασία, αισθάνθηκα λίγο παγωμένος. Για λίγα δευτερόλεπτα επικράτησε μία σιγή στο δικαστήριο. Αναρωτήθηκα, εσωτερικά, και τώρα τι προέκυψε περισσότερο από αυτό που ήδη γνωρίζαμε; (…) Σκέφθηκα τη γνώμη της μειοψηφίας του βουλεύματος, που συνοψίζεται εν ολίγοις στο ότι από την ποιότητα του αποδεικτικού υλικού αυτές οι ενδείξεις που υπάρχουν για την ενοχή του κατηγορουμένου δεν πρόκειται ποτέ να προαχθούν σε αποδείξεις», τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Στη συνέχεια, ο κ. Κουρελέας υπογράμμισε:

Φαίνεται ότι ο κ. κατηγορούμενος είναι ο δράστης. Γιατί; Γιατί τα τρία ονόματα που λείπουν είναι συγγενείς του. Ο ίδιος λέει όμως δεν είναι έτσι, μού την έχουν φέρει. Αν όντως τού την έχουν στήσει, πάλι τρεις διαγραφές συγγενών δεν θα υπήρχαν; Ήταν αναγκαία λύση, αλλιώς αυτός που το έκανε δεν θα επιτύγχανε τον στόχο του. Αν το έκανε και ήθελε να μη φανεί ο πρώην υπουργός, θα έσβηνε και άλλους…

Ακόμη, πρόσθεσε πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν «αρκετά καλός χρήστης υπολογιστών». 

«Γνωρίζει ότι η δράση του μπορεί να αποκαλυφθεί μέσα από τα ίχνη που αφήνει. Η τεχνολογία μπορεί να επαναφέρει και έναν καμένο σκληρό δίσκο. Ένας πονηρός χρήστης μπορεί να σκεφθεί, ‘κινδυνεύω’», είπε.

«Ο πρώην υπουργός ήξερε ότι πέρα από τις γαλλικές αρχές, οι πληροφορίες υπάρχουν στην πιάτσα (τον είχαν προσεγγίσει, για να του πουλήσουν τη λίστα). Γνώριζε ότι είναι προϊόν υποκλοπής, οι γαλλικές αρχές το κατέχουν ως τέτοιο, μπορεί να υπάρχει στα χέρια ενός Φαλτσιανί, που μπορεί να το χρησιμοποιήσει κατά βούληση. Μα ο κ. Διώτης είναι το πρόβλημα; Το υλικό υπάρχει και αλλού. Πώς το ρισκάρει αυτό ο κατηγορούμενος;», υπογράμμισε ο συνήγορος.

Επιπλέον, εξαπολύοντας επίθεση στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, ο κ. Κουρελέας υποστήριξε:

Μάθαμε ότι αυτό το usb που δημιούργησε δεν υπάρχει, όχι γιατί φταίει ο ίδιος, αλλά γιατί κάποιος φρόντισε να το καταστρέψει. Δεν προέκυψε τέτοια συμπαιγνία με τον κ. Διώτη… Το μόνο αποδεικτικό στοιχείο που έχετε είναι 2.059 αρχεία εδώ, 2.059 εκεί. Μόνον τον Διώτη έχουμε, μόνον τον κ. Διώτη. ‘Μα είναι οι εξαδέλφες’ θα πει κάποιος. Ο κ. Διώτης δεν είναι μόνον ότι κατέστρεψε το πειστήριο, αυτό που θα αθώωνε τον πρώην υπουργό αυτομάτως, ο ίδιος έχει πει κατά καιρούς πάρα, μα πάρα πολλά ψέματα. ‘Έφτιαξα ένα δεύτερο για λόγους ασφάλειας’ είπε ο Διώτης. Τότε γιατί το ένα το κατέστρεψε και έμεινε πάλι με ένα; Πώς αντέχει αυτό στη λογική; Υπάρχει και ένα τρίτο στικάκι που δεν έχει παραδοθεί πουθενά. (..) Έχει ως χρόνο προσπέλασης 16.1.2012, από αυτόν. Και αυτό το στικάκι που μπορούσε να μιλήσει, δεν το παραδίδει ο κ. Διώτης στην ποινική διαδικασία.

Από την πλευρά του ο Τάκης Βασιλακόπουλος, ο δεύτερος εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού Οικονομικών επισήμανε ότι η εισαγγελέας της έδρας, κλείνοντας την αγόρευσή της, είπε ότι «ο κ. Διώτης ξέρει πάρα πολλά και αρνείται να μιλήσει».

«Κύριοι δικαστές», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, σας λέει ο κατηγορούμενος ότι «μου την έστησαν» και σας φέρνει στοιχεία, ενώ κάποιος παίζει με τις ημερομηνίες μέσα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του επισήμανε ότι δεν είναι επιχείρημα σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών ότι δεν πρωτοκολλήθηκε το CD που στάλθηκε από τη Γαλλία με τη λίστα Λαγκάρντ, αφού ο κατηγορούμενος λέει «ναι, το παρέλαβα, αλλά το έχασα».

Ο κ. Βασιλακόπουλος έθεσε το ερώτημα ποια ζημία μπορεί να έχει προκαλέσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, και προσέθεσε ότι η ζημιά είναι αυτή που προκλήθηκε από τους τρεις συγγενείς του από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αυτό όμως, δηλαδή το ύψος των φορολογικών υποχρεώσεων των συγγενών, θα κριθεί από τα Διοικητικά Δικαστήρια, καθώς η βεβαίωση της Δ.Ο.Υ για τα ποσά του φόρου που έχουν καταλογιστεί στους συγγενείς δεν είναι άμεσα απαιτητά, αφού δεν έχουν κριθεί οριστικά από τα Διοικητικά Δικαστήρια, ανέφερε ο εν λόγω δικηγόρος.

Κατά συνέπεια, συνέχισε ο κ. Βασιλακόπουλος, δεν υπάρχει ζημιά, αλλά ούτε υπάρχει άνθρωπος για τη ζημιά. Γιατί τότε κατηγορούμε τον πρώην υπουργό Οικονομικών για απόπειρα απιστίας, αναρωτήθηκε.

Στη συνέχεια ανάφερε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου στηρίζονται στη λίστα Λαγκάρντ, που στάλθηκε για δεύτερη φορά από τη Γαλλία. Όμως η λίστα αυτή αποκτήθηκε παράνομα από τις γαλλικές αρχές και κατά συνέπεια, σύμφωνα με την ελληνική έννομη τάξη, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νόμιμο έγγραφο, προσέθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος. Έτσι, είτε ο κ. Παπακωνσταντίνου αφαίρεσε είτε όχι τα ονόματα των τριών συγγενικών προσώπων από την επίμαχη λίστα, η λίστα αυτή δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη επειδή είναι παράνομη ως προϊόν υποκλοπής, σημείωσε.

Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο, όποτε θα αγορεύσει ο τρίτος εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού Οικονομικών.


σχετικα αρθρα