current views are: 1

19 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση15:49

Στις 24 Μαρτίου η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Παπακωνσταντίνου

Στις 24 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Εδικού Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που κατηγορείται για αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.

Δημοσίευση 15:49’
αρθρο-newpost

Στις 24 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Εδικού Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που κατηγορείται για αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.

Στις 24 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Εδικού Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που κατηγορείται για αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νικ. Πασσος:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εισαγγελέα και όλα τα μέλη του δικαστηρίου γιατί προσπάθησαν με τις ερωτήσεις τους να διαλευκάνουν αυτή την κάπως  σκοτεινή υπόθεση. Τον κ. κατηγορούμενο και τους υπερασπιστές του που με αξιοπρέπεια και πλήρη σεβασμό στο δικαστήριο προσπάθησαν να φωτίσουν την υπόθεση σε ένα πρωτοφανές κλίμα. Δυστυχώς μάλλον αποτελείτε την εξαίρεση και ελπίζω να αποτελέσετε παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Ευχαριστώ και τους δημοσιογράφους που με υποδειγματική διακριτικότητα άσκησαν τα  καθήκοντά τους, τους επιμελητές και την προϊσταμένη ορόφου καθώς και τους αφανείς εργάτες αυτής της διαδικασίας. 

Συνήγορος: Θύμα σκευωρίας ο Παπακωνσταντίνου

Θύμα σκευωρίας χαρακτήρισε νωρίτερα τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο συνήγορός του Β. Δημακόπουλος, τονίζοντας ότι τα αδικήματα που τον βαραίνουν, έχουν παραγραφεί.

Όπως επεσήμανε κατά την αγόρευσή του ο κ. Δημακόπουλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν τέλεσε τη νόθευση. «Δεν απεδείχθη πως είναι ένοχος και οι υπάρχουσες αμφιβολίες πρέπει να τεθούν υπέρ του κατηγορούμενου», είπε χαρακτηριστικά,

Ο συνήγορος του κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «ανεξήγητα στοχευμένα ανοίγματα αρχείων σε ημερομηνίες που ο κατηγορούμενος δεν κατείχε το USB», προσθέτοντας πως ο πρώην υπουργός δεν μετέβαλε τη θέση ή τον ισχυρισμό του για τίποτα:

Αυτή η συνέπεια του αποτελεί τον ασφαλέστερο δείκτη της ειλικρίνειας του. Μόνο όποιος έχει βιώσει την πραγματικότητα αταλάντευτα επιμένει σε αυτή. Μόνο όποιος έχει αγκαλιάσει την αλήθεια. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε μάχη για να πείσει αλλά διατηρούσε απόλυτα ακέραιη την ειλικρίνεια του.

Ο συνήγορος υπεράσπισης ουσιαστικά χαρακτήρισε θύμα σκευωρίας τον κ. Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι για να πλήξει κανείς τον πρώην υπουργό «έπρεπε να διαγράψει τα ονόματα».

Κατά τον Β. Δημακόπουλο, ο πρώην υπουργός «φέρεται ότι έχει κίνητρο για τη διαγραφή, αλλά ένας τρίτος (σ.σ. ο Γιάννης Διώτης) φέρεται να έχει το κίνητρο της προσβολής του. Ασφαλώς ο Παπακωνσταντίνου δεν ωθήθηκε να κάνει μία πράξη για να βοηθήσει τους συγγενείς του και μάλιστα χωρίς να γνωρίζει αν υπήρχε πρόβλημα με τις καταθέσεις τους, όπως αναφέρει το βούλευμα. Τούτο σημαίνει μωρή ενέργεια, ανόητη δηλαδή, και προσκρούει στην παραδοχή ότι οι συγγενείς δεν είναι ηθικοί αυτουργοί των πράξεων του». 

Τα αδικήματα έχουν παραγραφεί

Την ξεκάθαρη θέση της υπεράσπισης οτι τα αδικήματα σε βάρος του πρώην υπουργού έχουν παραγραφεί με βάσει τις διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος διατύπωσε στην αγόρευση του ο κ. Δημακόπουλος.

«Παρά την επιθυμία του κ. Παπακωνσταντίνου, η υπεράσπιση θα θέσει το θέμα της αποσβεστικής προθεσμίας. Η επικαλούμενη ερμηνεία του βουλεύματος προσκρούει στο Σύνταγμα και αποτελούν πολιτικής φύσεως αιτιολογία», είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος.

Πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος θεωρεί πως «οι νομικοί ισχυρισμοί λειτουργούν ως “κέλυφος” για να αποκρύβει η αλήθεια. Γι’ αυτό το λόγο λοιδορήθηκε από ΜΜΕ και ιστοσελίδες και εκείνος στάθηκε με ευγένεια και υποδειγματική συμπεριφορά,. Δικαιωματικά αξιώνει την ουσιαστική απόκρουση των κατηγοριών. Δεν είναι ο ένοχος της αλλοίωσης του USB».

Τα «βέλη» του κ. Δημακόπουλου, εκτός από τον κ. Διώτη, πέρασαν και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι εκτός του κ. Διώτη και του κ. Βενιζέλου δεν είχαν το επίμαχο USB και προσέθεσε ότι ο κ. Βενιζέλος το είχε στα χέρια του 14 μήνες.

Εισαγγελέας: Τα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί

Μετά την ολοκλήρωση της αγόρευσης του κ. Δημακόπουλου τον λόγο έλαβε και πάλι η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου η οποία ζήτησε να δευτερολογήσει καθώς όπως είπε «αγνοήθηκαν τα σπουδαιότερα ευρήματα από τις τέσσερις πραγματογνωμοσύνες και τα πορίσματα έμειναν στο περιθώριο».

Κατά τη δευτερολογία της, η Εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, είπε:

Πρέπει να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Έχω την αίσθηση ότι από τις  πραγματογνωμοσύνες αγνοήθηκαν τα πορίσματά τους. Έμειναν στο περιθώριο, ενώ είναι ότι πιο αντικειμενικό υπάρχει στη δικογραφία.

Επανέλαβε επίσης ότι τα αδικήματα του πρώην υπουργού δεν έχουν παραγραφεί, δεν έχει επέλθει η αποσβεστική προθυμία, ενώ για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας -ένα από τα δύο που βαρύνουν τον πρώην υπουργό- η Εισαγγελέας τόνισε για τον υπολογισμό της ζημιάς σε βάρος του δημοσίου, στοιχείο απαραίτητο για τη θεμελίωση του αδικήματος, το δικαστήριο πρέπει να εκτιμήσει τη ζημιά με βάση τους ελέγχους που έγιναν στους συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.


σχετικα αρθρα