Ένταση δημιουργήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.  

Εκτονώθηκε η ένταση στην πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ωστόσο το κτίριο τελεί υπό κατάληψη.

Προσωπικό, εργαζόμενοι και μέλη της Συγκλήτου αποχώρησαν με ασφάλεια από το κτίριο που εγκλωβίστηκαν νωρίτερα μέσα σε αυτό, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν, όταν φοιτητές επιχείρησαν να παραβιάσουν την πόρτα που οδηγούσε στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος του Ιδρύματος, στον 7ο όροφο του κτιρίου.

Για τον απεγκλωβισμό των ατόμων χρειάστηκε η συνδρομή κλειδαρά, καθώς οι φοιτητές, στην προσπάθειά τους να παραβιάσουν την πόρτα, προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στην κλειδαριά, που μπλόκαρε. Οι αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ, φρόντισαν να αποχωρήσει πρώτα όλο το προσωπικό και οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος, ενώ οι ίδιοι έφυγαν τελευταίοι από το κτίριο.

Αυτή τη στιγμή, το κτίριο της Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τελεί υπό κατάληψη από τους φοιτητές.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο άτομα. 

Το υπουργείο Παιδείας, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε το περιστατικό «πράξη βαρβαρότητας και τυφλής βίας».

«Όσο και αν τα γεγονότα αυτά θεωρηθούν ότι αποτελούν εκφάνσεις της συσσωρευμένης κοινωνικής οργής, τα Πανεπιστήμια είναι και πρέπει να παραμείνουν χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών και δεν μπορούν να αποδεχθούν τέτοιες πράξεις βαρβαρότητας και τυφλής βίας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Χριστοφιλοπούλου: Να οδηγηθούν στο αυτόφωρο

Με αφορμή τα επεισόδια στο ΑΠΘ, η εισηγήτρια του Κ.Τ.Ε. Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, επεσήμανε πως «η ευθύνη, προκειμένου η έκνομη κατάσταση στα Πανεπιστήμια να μη γίνει ντόμινο, βαρύνει τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης».

Οπως υπογράμμισε η κα Χριστοφιλοπούλου «τα νέα κρούσματα βίας στο χώρο των Πανεπιστημίων, αυτή τη φορά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετά την εξαήμερη κατάληψη του κτιρίου της Νομικής από εξωπανεπιστημιακούς, αυξάνουν την ανησυχία για γενίκευση της βίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Επεσήμανε πως «η παρακώλυση της διοικητικής δραστηριότητας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι απρόκλητες πράξεις βίας κατά διοικητικού προσωπικού, καθηγητών και φοιτητών και ο βανδαλισμός της δημόσιας περιουσίας είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενα ποινικά αδικήματα, για τα οποία είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία» σημειώνοντας πως «η νομιμότητα δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση».