Τις περιπτώσεις που η αστυνομία μπορεί να παρεμβαίνει σε πανεπιστημιακούς χώρους αναφέρει σε έγγραφό του που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης

Όπως σημειώνει στην απάντησή του ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Φώτη Γραικού με αφορμή βανδαλισμούς στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, υπάρχει νομοθεσία για τη διασφάλιση της έννομης τάξης εντός των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύμφωνα με την οποία ο οργανισμός κάθε Ιδρύματος καθορίζει τη διαδικασία για την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας , καθώς και τους φορείς φύλαξής του. Παράλληλα προβλέπεται και «Εσωτερικός Κανονισμός» κάθε ΑΕΙ ή ΤΕΙ με τα ειδικότερα θέματα φύλαξης. 

Θυμίζει, επίσης, ότι σύμφωνα με το νόμο ο πρύτανης είναι υπεύθυνος για τη λήψη μέτρων για την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του Ιδρύματος.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας, σύμφωνα με τον κ. Πανούση, οσάκις ενημερώνονται από τις αρμόδιες πρυτανικές αρχές για συμπεριφορές ατόμων ή ομάδων που συγκροτούν την αντικειμενική υπόσταση αξιόποινης πράξης, εκδηλώνουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, κάθε επιβαλλόμενη αστυνομική και δικονομική ενέργεια, ενημερώνοντας ταυτόχρονα αρμόδιο λειτουργό της οικείας εισαγγελικής αρχής. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Πανούσης τονίζει: 

«Σε περίπτωση δε που υπάρχει άμεσος κίνδυνος από την καθυστέρηση ή πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας οφείλουν να επεμβαίνουν, έστω και χωρίς παραγγελία του εισαγγελέα, για τη βεβαίωση του εγκλήματος, τη συλλογή των αποδείξεων και πειστηρίων και τη σύλληψη των δραστών».

Εξάλλου ενημερώνει τη Βουλή ότι στο πλαίσιο του προγράμματος αντεγκληματικής πολιτικής της Ελληνικής Αστυνομίας, προβλέπεται η επιτήρηση των χώρων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αθήνας καθ΄ όλο το 24ωρο, με τις διατιθέμενες πεζές και εποχούμενες περιπολίες.
 
Αναφέρει, επίσης, ότι έχουν δοθεί πρόσθετες εντολές και οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για τη συνεχή παρακολούθηση του θέματος. 

Επιπλέον, αντίστοιχες κατευθύνσεις έχουν δοθεί και στις περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες για την ενίσχυση της συνεργασίας τους με τους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας.