Στην αντεπίθεση κατά του Θεόδωρου Φορτσάκη περνούν οι πρυτανικές αρχές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας και απαντούν στη δήλωση του Τομεάρχη Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την 25η Μαρτίου.

Σε ανακοίνωση τους, οι πρυτανικές αρχές «εκφράζουν τη λύπη και την απορία τους για τη δήλωση του κ. Θ. Φορτσάκη, με την οποία παρομοιάζεται το δημοκρατικό πολίτευμα στη χώρα μας με τη χούντα του παρελθόντος».

«Στη μεταπολιτευτική περίοδο στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει επανειλημμένα προσκληθεί, παραστεί ή δώσει ομιλία η Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία της χώρας μας» αναφέρουν στην ανακοίνωση και προσθέτουν:

«Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για την Πατρίδα μας απαιτείται εθνική ενότητα και εξωστρέφεια. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα συμβάλει, στο μέτρο που του αναλογεί, προς αυτή την κατεύθυνση. Στην προσπάθεια αυτή αναμένει αντίστοιχη στήριξη από την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλα τα μέλη της με αυξημένο αίσθημα ευθύνης».

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή δήλωση του και με αφορμή την πρόσκληση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να μιλήσει ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και Τομεάρχης Παιδείας του κόμματος υποστήριξε ότι «μόνο επί χούντας είχε ο δικτάτορας βεβηλώσει το βήμα της Αίθουσας Τελετών».

Τι ανέφερε ο Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ:

«Με θλίψη παρακολουθούμε το κατάντημα του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της Χώρας, του εμβληματικού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι πρυτανικές αρχές, αφού επί τετραήμερο, κατά παράβαση των καθηκόντων τους, αδιαφόρησαν για τη κατάληψη της Νομικής Σχολής και ανέχθηκαν την καταστροφική παρουσία των παρανόμων καταληψιών μέχρι να αποφασίσουν οι ίδιοι να αποχωρήσουν, τώρα, κατά παράβαση της μεγάλης παράδοσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και κάθε πανεπιστημιακής δεοντολογίας, προσκάλεσαν ως ομιλητή για την πανηγυρική τελετή της 25ης μαρτίου στη μεγάλη Αίθουσα τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Στη σημαντική αυτή τελετή πάντοτε καλείται ο Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας, ως το ανώτατο εθνικό και θεσμικό σύμβολο, ενώ ο πανηγυρικός εκφωνείται από αναγνωρισμένο καθηγητή, ιστορικό, ο οποίος τώρα παραμερίστηκε, παρότι του είχε αρχικά ανατεθεί να ομιλήσει. μόνον επί Χούντας είχε ο δικτάτορας βεβηλώσει το βήμα της Αίθουσας Τελετών. Η υποβάθμιση του πανεπιστημίου σε βήμα πολιτικής εξυπηρέτησης οδηγεί μοιραία στην περαιτέρω απαξίωσή του. Ας μην επιτρέψουν οι πρυτανικές αρχές στη μικροπολιτική σκοπιμότητα να εξανεμίσει ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπρέπειά τους. Εκτός και αν αποφάσισαν να συνοδεύσουν στην συνέχεια τον κ. Πρωθυπουργό στην πλατεία Συντάγματος και σύρουν μαζί του τον χορό με τις μουσικές του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας…»