Δύο φοιτητές από την Αθήνα, και τη Μυτιλήνη  και ένας 50χρονος από τη Θεσσαλονίκη είναι οι υβριστές του Βαγγέλη Γιακουμάκη σε ηλεκτρονική σελίδα στο Διαδίκτυο.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε τους τρεις άνδρες και έκαναν... εφόδους στα σπίτια των «διαχειριστών» για να κατασχέσουν τον σχετικό εξοπλισμό.

Οι δύο είναι φοιτητές από Αθήνα, και Μυτιλήνη κι ο τρίτος ένας 50χρονος φερόμενος ως αντιεξουσιαστής οι οποίοι ανήρτησαν στο blog τα υβριστικά σχόλια.

Ποιοι είναι οι υβριστές

Όπως έχει γίνει γνωστό, για τους δύο φοιτητές δεν έχει προκύψει σχέση με την Κρήτη και τα Γιάννενα, ενώ δεν έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές. Ο ένας φοιτητής είναι 25 ετών, Φ.Σ. και σπουδάζει στην Αθήνα, ο δεύτερος Ε.Τ. είναι 28 ετών και κάνει μεταπτυχιακό στη Λέσβο.

Ωστόσο για τον 50χρονο, Ν.Α., από την Θεσσαλονίκη, που φέρεται να ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, έχει κατηγορηθεί για βιασμό, ληστεία και παράνομη οπλοφορία και άλλα.  Ο αρμόδιος Εισαγγελέας, του άσκησε ποινική δίωξη για απείθεια, όταν Αστυνομικοί οι οποιοι τον εντόπισαν στο σπίτι του, και επιχείρησαν τη σύλληψή του, διέφυγε και αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Τι ανακοίνωσε η Αστυνομία

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.: «Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκε υπόθεση που αφορούσε δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω του διαδικτύου καθώς και δημόσια πρόκληση και διέγερση σε εκτέλεση πλημμελημάτων και κακουργημάτων, η οποία τελούνταν από μίσος, κατά τρόπο που εξέθετε σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.

Επίσης, στις πράξεις που εξιχνιάστηκαν περιλαμβάνεται και η ανάρτηση δημοσιεύσεων και σχόλιων, σε ιστολόγιο του διαδικτύου, με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο για τη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Από τις άμεσες και αποτελεσματικές έρευνες και ενέργειες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώθηκε η εμπλοκή τριών δραστών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη.

Σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, όπου πραγματοποιηθήκαν ταυτόχρονες έρευνες στις οικίες των εμπλεκόμενων και ταυτοποιήθηκε ψηφιακά η δράση τους.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, πρόκληση σε εκτέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος που τελείται από μίσος, μέσω διαδικτύου.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο δράστες ηλικίας 25 και 28 ετών δεν συνελήφθησαν, διότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτοφώρου διαδικασίας. Σημειώνεται ότι ο 50χρονος αναζητείται να συλληφθεί στα όρια του αυτοφώρου για το αδίκημα της απείθειας.

Σημειώνεται ότι ο 50χρονος είναι σεσημασμένος κατά το παρελθόν για διάφορα ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Παράλληλα ερευνάται η εμπλοκή τους και σε τυχόν άλλες αξιόποινες πράξεις, καθώς και πιθανή επικοινωνία τους με άτομα στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενήργησε άμεσα λόγω της σοβαρότητας και της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, καθώς στο επίμαχο ιστολόγιο, μεταξύ άλλων, υποκινούνταν το μίσος και η πρόκληση βιαιοπραγιών και άλλων εκδηλώσεων μίσους κατά ομάδων προσώπων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρή απειλή για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα.