Την μεθόδευση ενός εργοδότη - που έχει αναλάβει εργολαβικά τον καθαρισμό ιδρύματος των Χανίων - για να εισπράττει την αμοιβή του χωρίς να πληρώνει τον νόμιμο μισθό στις εργαζόμενες, καταγγέλει το Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Μάλιστα,όπως αναφέρει το flashnews.gr,  η υπόθεση έφτασε στις αστυνομικές αρχές.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Ε.Κ.Χ.

Μετά από έγγραφη καταγγελία καθαριστριών που εργάζονται σε εταιρία καθαρισμού, η οποία δυνάμει συμβάσεως έχει αναλάβει την καθαριότητα σε Ίδρυμα της πόλης μας, και οι οποίες αναφέρουν ότι ο εργοδότης επειδή πρέπει να φαίνεται ότι πληρώνει κανονικά τις εργαζόμενες, μετέρχεται του εξής απαράδεκτου νομικά, ηθικά και κοινωνικά μέσου: 

Καταθέτει στο όνομα κάθε μιας από αυτές (ή τις βάζει να υπογράφουν ) τον κανονικό μισθό, όπως προβλέπει η τρέχουσα σύμβαση εργασίας  και προσκομίζει τα σχετικά παραστατικά στο Ίδρυμα για να πληρώνεται

Αμέσως όμως μετά ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ζητά από τις εργαζόμενες να του επιστρέψουν ένα μέρος του μισθού τους (!!!) υπό την απειλή της άμεσης απόλυσης ή της μεταφορά  τους σε άλλο χώρο εργασίας. Η απειλή του έχει ως αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται ορισμένες εργαζόμενες να υποκύπτουν και να του επιστρέφουν μέρος του μισθού τους.

Κατόπιν τούτου προβήκαμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, καταγγέλλοντας το περιστατικό στην αρμόδια υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, την οποία και ευχαριστούμε για τις άμεσες ενέργειές της.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην φοβούνται και να μας καταγγέλλουν όχι μόνο παρόμοια περιστατικά, αλλά και οτιδήποτε έχει να κάνει με αυθαιρεσίες των εργοδοτών και καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας στην εργασία τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα πρωτοβάθμια σωματεία τους και να τα κάνουν πιο ισχυρά.
Το Εργατ/κό Κέντρο Χανίων είναι το δεύτερο σπίτι των εργαζομένων. Θα είναι δίπλα τους και  θα τους βοηθήσει όσο μπορεί, όπου και αν χρειαστεί.