Μεγάλη φωτιά ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας σε πλοίο που βρισκόταν αγκυροβολημένο στη Δραπετσώνα.

Τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  εντόπισαν ένα άτομο νεκρό στο εσωτερικό του πλοίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν 40χρονο, μέλος του πληρώματος.

Το πλοίο στο οποίο ξέσπασε η πυρκαγιά είναι το High Speed 5 στο οποίο γίνονταν εργασίες επισκευής.

Στο σημείο βρέθηκαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ στην προσπάθεια της κατάσβεσης συμμετείχε και ένα πλοιάριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, την οποία οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν λίγες ώρες αργότερα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε εξωτερικά του πλοίου, από την πλώρη, κατά τη διάρκεια εργασιών με βαρεού τύπου οξυγονοκόλληση.

Όπως αναφέρει στο newpost ο πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλεργατών, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, υπάρχουν αναφορές για μία έκρηξη που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η πλοιοκτήτρια εταιρεία, με την οποία επιβεβαιώνει ότι νεκρός είναι ο ηλεκτρολόγος του πλοίου.


Η HELLENIC SEAWAYS ανακοινώνει ότι σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 και περί ώρα 13.30 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο πλοίο της HIGHSPEED 5, που βρισκόταν ελλιμενισμένο στην ναυπηγοεπισκευαστική περιοχή της Δραπετσώνας, εκτελώντας εργασίες μετασκευών και ετησίων επιθεωρήσεων.
Κατά την διάρκεια του παραπάνω περιστατικού έχασε τη ζωή του ο Προϊστάμενος Ηλεκτρολόγος του πλοίου.
Η εταιρεία εκφράζει την οδύνη της για την απώλεια της ζωής ενός μέλους των ναυτικών της και θα σταθεί δίπλα στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Η HELLENIC SEAWAYS συνεργάζεται με τις εμπλεκόμενες αρχές προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

 

Από το λιμενικό συνελήφθησαν επτά άτομα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια.

Πρόκειται για τον καπετάνιο του πλοίου, τον πρώτο μηχανικό και πέντε ακόμη υπεύθυνους των συνεργείων που πραγματοποιούσαν τις επισκευές στο πλοίο.

Με εντολή εισαγγελέα και οι επτά αφέθησαν ελεύθεροι.

Υπουργείο Εργασίας: Θα αποσαφηνιστούν τα αίτια του δυστυχήματος

Τη θλίψη του για τον τραγικό θάνατο ενός εργαζόμενου σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στο υπό εργασίες μετασκευής Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «HIGHSPEED V», στον επισκευαστικό μώλο ΔΕΗ στη Δραπετσώνα, εκφράζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

 Κατόπιν εντολής του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ, έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα από ειδικούς επιθεωρητές του Σώματος, που έσπευσαν άμεσα στον τόπο του δυστυχήματος, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι αιτίες που προκάλεσαν το τραγικό περιστατικό. Παράλληλα, γίνεται καταγραφή και επανεξέταση των φακέλων όλων των ελέγχων των τελευταίων μηνών.

 Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το συγκεκριμένο πλοίο είχε ελεγχθεί στις 10 Μαρτίου από Μικτή Επιτροπή Ελέγχου και δεν εντοπίστηκαν παραβάσεις. Οι Μικτές Επιτροπές Ελέγχου είχαν αδρανοποιηθεί από τον Νοέμβριο του 2014 και επανεργοποιήθηκαν πρόσφατα, με εντολή του υπουργού Εργασίας, Πάνου Σκουρλέτη.

 «Το υπουργείο Εργασίας επαναλαμβάνει τη βούληση της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας για την ενίσχυση των υπηρεσιών και μηχανισμών ελέγχου, αλλά και την περαιτέρω θωράκιση του θεσμικού τους ρόλου, είναι δεδομένη» σημειώνεται.

 «Στόχος είναι η ενίσχυση της πρόληψης, ώστε να αποτρέπονται ανάλογες τραγωδίες. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το υπουργείο με αποφασιστικό τρόπο, προκειμένου να διασφαλισθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία, αλλά και για να αναβαθμισθεί το οικείο θεσμικό πλαίσιο» καταλήγει η ανακοίνωση.