Έφτασε η μεγάλη ώρα της απόφασης για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νίκος Πάσσος αναμένεται να ανακοινώσει, όπως είναι προγραμματισμένο, την απόφαση των 13 τακτικών ανώτατων δικαστών , από την οποία θα κριθεί η περαιτέρω ποινική μεταχείριση του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι κ. Παπακωνσταντίνου κάθισε στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου στις 25 Φεβρουαρίου με τις κατηγορίες της απόπειρας απιστίας και της νόθευσης εγγράφου, σε συνδυασμό με  τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου (1608/1950). Τα αδικήματα αυτά συνδέονται με τις πράξεις και τις παραλείψεις του στην υπόθεση της περίφημης λίστας Λαγκάρντ.

Σημειώνεται πως η Εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, έχει ήδη εισηγηθεί την ενοχή του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας, με αποτέλεσμα ο ίδιος να κινδυνεύει με πολυετή φυλάκιση, ωστόσο οι δικαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν την πρότασή της. 

Όπως και να έχει, η σημερινή ημέρα είναι μια από τις πιο σημαντικές στη ζωή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Οικονομίας. 

Παπακωνσταντίνου: Είμαι απολύτως αθώος - Δεν μπορώ να κυκλοφορήσω

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις 12 Μαρτίου με δραματικό τόνο απολογήθηκε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου. 

Στην αρχή της απολογίας του δήλωσε απολύτως αθώος, ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για στημένη ιστορία.

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι «το κόμμα μου με πέταξε στα σκυλιά» και ισχυρίστηκε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν τον πήρε ποτέ τηλέφωνο να τον ρωτήσει για τη λίστα. 

Ακόμη, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει το CD, αλλά είχε ενδοιασμούς και υποστήριξε πως δεν έκανε καμία διαγραφή ή νόθευση.

Κλείνοντας τη μαραθώνια απολογία του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε:

Δεν μπορώ να δουλέψω, ούτε να κυκλοφορήσω. Αυτή είναι η μοίρα του υπουργού του μνημονίου. Δεν μπορώ να πάω με τη γυναίκα μου, ούτε σινεμά. Αν δεν είχα αυτή την υπόθεση θα είχα φύγει στο εξωτερικό.

Την ενοχή του πρότεινε η εισαγγελέας

Ύστερα από την εξέταση όλων των μαρτύρων και την απολογία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου πρότεινε ο κατηγορούμενος να κριθεί ένοχος για τα δύο αδικήματα, που τον βαρύνουν.

Κατά την αγόρευσή της, η κυρία Δημητρίου υπογράμμισε πως ο μόνος που είχε συμφέρον να διαγράψει τα αρχεία ήταν ο κ. Παπακωνσταντίνου, είτε για να ωφελήσει τους συγγενείς του, είτε για να προστατεύσει το δικό του όνομα στην πολιτική.

Η Εισαγγελέας σημείωσε ότι όλα τα κωλύματα που υπήρξαν ήταν προφάσεις από την πλευρά του κατηγορουμένου, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι χάθηκε το CD με τη λίστα Λαγκάρντ και σχολίασε με τον ίδιο τρόπο τον ισχυρισμό του πρών υπουργού ότι «δεν θυμάται που το έδωσε». 

Η ίδια χαρακτήρισε τις κατηγορίες του κ. Παπακωνσταντίνου εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιάννη Διώτη «αόριστες», καθώς ο κατηγορούμενος είχε στα χέρια του τις πραγματογνωμοσύνες των ειδικών. 

Παράλληλα, η Εισαγγελέας επεσήμανε πως ο κατηγορούμενος τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες έχει παραπεμφθεί, πρόσθεσε ότι «δεν σεβάστηκε την αρχή της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας. Παρέβη τα καθήκοντά του» και επέμεινε πως τα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί.

Συνήγοροι:Τα αδικήματα έχουν παραγραφεί

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπουργού προσπάθησαν να ανατρέψουν το κατηγορητήριο, επέμειναν ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται έχουν παραγραφεί και τόνισαν πως δεν προκύπτουν στοιχεία τέτοια που να δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο εντολέας τους διέγραψε τα τρία ηλεκτρονικά αρχεία με τα ονόματα των συγγενικών του προσώπων από τη λίστα. 

Ανάμεσα στα επιχειρήματα που προβλήθηκαν ήταν και το ότι το CD και το USB με τη λίστα Λαγκάρντ είναι «αποδεικτικά μέσα που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις ή μέσω αυτών» και, επομένως, σύμφωνα με τον νόμο, «δεν λαμβάνονται υπόψη στην αποδεικτική διαδικασία».

Ένας εκ των συνηγόρων του κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Δημακόπουλος, υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος δεν είναι ένοχος για τις αλλοιώσεις του USB και έριξε «βέλη» στον Γιάννη Διώτη, αλλά και στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Ο Διώτης ξέρει πάρα πολλά και αρνείται να μιλήσει. Θα πρέπει να το συνδυάσετε με το άλλο, ότι ο κ. Διώτης βρέθηκε κάτω από δύο ογκολίθους, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο», είπε χαρακτηριστικά. 

Τι θα αποφασίσει το Δικαστήριο

Με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας και την εξέταση όλων των στοιχείων, οι δικαστές έχουν τη δυνατότητα να:

- τον αθωώσουν, λόγω αμφιβολιών, όπως έχουν ζητήσει οι συνήγοροι υπεράσπισής του. 

- αποφασίσουν ότι και τα δύο αδικήματα έχουν παραγραφεί, καθώς έχει συμπληρωθεί ο χρόνος της αποσβεστικής προθεσμίας . Απαραίτητη προϋπόθεση για να καταλήξουν σε αυτή την άποψη είναι να μετρήσουν κανονικά τη βουλευτική περίοδο που μεσολάβησε μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012.

- τον κρίνουν ένοχο, αλλά μόνο για το πλημμέλημα της νόθευσης και όχι για κακούργημα. Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται φυλάκιση, η οποία το πιθανότερο είναι να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. 

- τον κηρύξουν ένοχο, σύμφωνα με την πρόταση της Εισαγγελέως, με την ποινή του πρώην υπουργού να εξαρτάται από την αναγνώριση ή μη των ελαφρυντικών που θα του αναγνωρίσουν. Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται ποινή κάθειρξης τουλάχιστον πέντε ετών. 

Το χρονικό της υπόθεσης

Η λίστα Λαγκάρντ και η πιθανή λαθροχειρία έγιναν γνωστά τον Σεπτέμβριο του 2012. Τη λίστα με τους έλληνες μεγαλοκαταθέτες είχε ζητήσει και λάβει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από την τότε γαλλίδα ομόλογό του, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μετέπειτα ανέλαβε γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. 

Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου ισχυρίζεται ότι είχε δώσει στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, περίπου 20 ονόματα προκειμένου να διερευνηθεί η αυθεντικότητα της λίστας, τον Ιούνιο του 2011, λίγο πριν τον διαδεχθεί στο υπουργείο Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη, όλη τη λίστα για διερεύνηση, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ανασχηματίστηκε η κυβέρνηση.

Τον Δεκέμβριο του 2012 εστάλη από τις γαλλικές αρχές η πρωτότυπη λίστα με τα ονόματα ατόμων που είχαν καταθέσεις στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Από τη σύγκριση με την πρώτη λίστα που είχε παραδοθεί από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Στασινόπουλο, στην οικονομική εισαγγελία, προέκυψε ότι οι δύο λίστες διέφεραν και ότι από την πρώτη είχαν αφαιρεθεί τρία συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.

Έτσι, τον Ιανουάριο του 2013 αποφασίζεται από την ελληνική Βουλή η σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, με σκοπό να διερευνηθούν οι ευθύνες του πρώην υπουργού για το θέμα, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2013. 

Η επιτροπή αποφάσισε με πλειοψηφία να ζητήσει από τη Βουλή την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα, αυτά της νόθευσης και της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε με ισχυρή πλειοψηφία, στις 16 Ιουλίου 2013, υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής. 

Τον Ιανουάριο του 2014, το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής των τριών αδικημάτων, παρά τη διαφωνία συνταγματολόγων ότι έχει παρέλθει η αποσβεστική ημερομηνία. 

Τον Δεκέμβριο του 2014 το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε Ειδικό δικαστήριο, για δύο αδικήματα, αυτά της νόθευσης και απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, ενώ τον απάλλαξε από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.