current views are: 1

24 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση16:07

Έπεσε στα «μαλακά» ο Παπακωνσταντίνου – Φυλάκιση ενός έτους με αναστολή

Ένοχο για πλημμέλημα έκρινε το Ειδικό Δικαστήριο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Δημοσίευση 16:07’
αρθρο-newpost

Ένοχο για πλημμέλημα έκρινε το Ειδικό Δικαστήριο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ένοχο για πλημμέλημα έκρινε το Ειδικό Δικαστήριο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και του επέβαλε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή

Πιο συγκεκριμένα, το Δικαστήριο μετέτρεψε το κακούργημα σε πλημμέλημα, και έκρινε ένοχο τον πρώην υπουργό Οικονομικών για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου. Ωστόσο, τον αθώωσε ως προς το αδίκημα της απόπειρας απιστίας

Με λίγα λόγια, οι δικαστές που τον καταδίκασαν έκριναν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε τα τρία αρχεία με τα συγγενικά του πρόσωπα από τη λίστα Λαγκάρντ, με σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα. Δεν δέχθηκαν, όμως, ότι αποδείχθηκε ζημιά εις βάρος του Δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου είναι οριστική και αμετάκλητη, δηλαδή δεν επιδέχεται αναίρεση ή έφεση.

Η εισαγγελέας, Ξένη Δημητρίου, νωρίτερα, πρότεινε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και να μην του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, εντούτοις οι δικαστές του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και τον έριξαν στα «μαλακά». 

Το σκεπτικό της απόφασης

Το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχει περίπτωση εξάλειψης αξιόποινου.

Όσον αφορά στην πράξη της νόθευσης, οι δικαστές έκριναν κατά πλειοψηφία ότι ο πρώην υπουργός είναι ένοχος για το αδίκημα της νόθευσης σε βαθμό πλημμελήματος. 

Αντίθετα, τρία μέλη του δικαστηρίου είχαν την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος για το συγκεκριμένο αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, με την πράξη της νόθευσης ο πρώην υπουργός είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του υπόσταση. Αντίθετα, κατά τη γνώμη της μειοψηφίας, ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να κηρυχθεί αθώος, διότι υπάρχουν αμφιβολίες για τον αν τέλεσε την πράξη της νόθευσης.

Αντίθετα, το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον κατηγορούμενο για τη δεύτερη πράξη -αυτή της απόπειρας απιστίας.

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου ζήτησε από το δικαστήριο  να του αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.

Λαμβάνοντας τον λόγο, η εισαγγελέας του δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, τόνισε ότι ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός, πρόσωπο με περγαμηνές και προσόντα -όπως είπε-, δεν δικαιούται το συγκεκριμένο ελαφρυντικό «γιατί είναι ευφυής και δεν θα έπρεπε να βάλει αυτή τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια».

«Αυτή η δίκη δεν είναι δίκη του κ. Παπακωνσταντίνου, είναι μια δίκη για τον ελληνικό λαό, τον οποίο ευτέλισε και διέσυρε, και κόστισε πολλά εκατομμύρια. Ακριβώς γιατί έχει αυτά τα προσόντα, για αυτό δεν δικαιούται το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου», ανέφερε η εισαγγελέας που πρότεινε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι του πρώην υπουργού Οικονομικών πρότειναν να του επιβληθεί το ελάχιστο της ποινής.

Υπενθυμίζεται ότι κ. Παπακωνσταντίνου κάθισε στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου στις 25 Φεβρουαρίου με τις κατηγορίες της απόπειρας απιστίας και της νόθευσης εγγράφου, σε συνδυασμό με  τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου (1608/1950). Τα αδικήματα αυτά συνδέονταν με τις πράξεις και τις παραλείψεις του στην υπόθεση της περίφημης λίστας Λαγκάρντ.

Ο ίδιος εξ αρχής είχε δηλώσει αθώος, ενώ στην απολογία του τόνισε ότι πρόκειται για «στημένη ιστορία». Οι συνήγοροί του έχουν πολλάκις επιμείνει για το παράνομο της λίστας Λαγκάρντ ως αποδεικτικού μέσου, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και η παραλαβή της στην Ελλάδα από τις γαλλικές αρχές συνιστά κακούργημα.


σχετικα αρθρα