Ήταν Σεπτέμβριος του 2012, όταν γίνονται γνωστά η ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ και η πιθανή λαθροχειρία της. Σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά, ο μοναδικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πέφτει στα «μαλακά», με το βαρύ κατηγορητήριο σε βάρος του να μετατρέπεται σε πλημμέλημα.

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη, οι δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου τον έκριναν ένοχο σε βαθμό πλημμελήματος για νόθευση εγγράφου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση και τον αθώωσαν για το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της απόπειρας απιστίας. 

Επιπλέον, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν ένα έτος με τριετή αναστολή, με το Ειδικό Δικαστήριο να ρίχνει την «αυλαία» στην πολύκροτη αυτή δίκη. 

Το χρονικό της υπόθεσης με τη λίστα Λαγκάρντ

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δεν επιδέχεται κανενός είδους ενδίκου μέσου (αναίρεση ή έφεση). Δηλαδή, η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη.

Το βαρύ κατηγορητήριο

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγορήθηκε ότι παρενέβη στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.062 ονόματα καταθετών στην τράπεζα «ΗSBC» της Γενεύης, η οποία εστάλη από την πρεσβεία μας στο Παρίσι χέρι με χέρι στο γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών,  και αφαίρεσε τρία ονόματα συγγενικών προσώπων του (ξαδέλφες του).

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αντιμετώπιζε δύο  κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, τα κακουργήματα τα οποία αντιμετώπιζε ήταν αυτό της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και αυτό της απόπειρας απιστίας.

Μάλιστα, η καταδίκη του για κακούργημα θα μεταφραζόταν σε ισόβια κάθειρξη. 

Η δίκη

Χρειάστηκαν περισσότερες από 10 συνεδριάσεις, προκειμένου το Ειδικό Δικαστήριο να καταλήξει στην απόφαση του. 

Οι ανώτατοι δικαστές, προκειμένου να καταλήξουν στην ετυμηγορία τους, χρειάστηκε να μελετήσουν αναλυτικά τη δικογραφία για τους χειρισμούς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ και να λάβουν υπόψιν τους όσα κατατέθηκαν στη διάρκεια της δίκης.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, εξετάστηκαν μεταξύ άλλων υπάλληλοι του γραφείου του πρώην υπουργού, δύο επικεφαλής του ΣΔΟΕ (Καπελέρης και Διώτης), αλλά και ο αστυνομικός που συνέταξε τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης για το USB.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της Εισαγγελέως, Ξένης Δημητρίου, να κληθεί σε κατάθεση ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου και ο διάδοχος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, για τον τρόπο με τον οποίο παρέλαβε το USB από τον Γ. Διώτη, απορρίφθηκαν από τους δικαστές και τις δύο φορές.

Ποιοι δίκασαν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Επίσης, στις 10 Μαρτίου, προβλήθηκαν σε γιγαντοοθόνη εντός του Ειδικού Δικαστηρίου τα αρχεία του USB και του δεύτερου CD της λίστας Λαγκάρντ, που έφτασε στην Ελλάδα από τη Γαλλία, όταν άρχισαν οι έρευνες για την υπόθεση. Η προβολή έγινε με τη βοήθεια του πραγματογνώμονα, Απόστολου Δελτσίδη, προκειμένου οι δικαστές να έχουν πλήρη εικόνα. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος, σχολιάζοντας με χιούμορ την προβολή είπε ότι «ούτε στις ΗΠΑ δεν γίνονται τέτοια πράγματα».

Κατά την απολογία του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «στημένη ιστορία». Ακόμη, χαρακτήρισε τον εαυτό του «υπουργό του μνημονίου» και κατηγόρησε το κόμμα του πως τον «πέταξε στα σκυλιά, ενώ σε άλλες υποθέσεις διαφθοράς πήγαινε στη Βουλή και υπερασπιζόταν κάποιους». 

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της δίκης, και ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι τρεις συνήγοροί του είχαν «δείξει» ως τα πρόσωπα που διέπραξαν τη λαθροθηρία στη λίστα Λαγκάρντ και διέγραψαν τα τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών και τον Γιάννη Διώτη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η Εισαγγελέας της Έδρας, κατά την αγόρευσή της, είχε πει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου «άλλα τα θυμάται και άλλα ξαφνικά τα ξεχνά», απέκλεισε το ενδεχόμενο τη διαγραφή των τριών ονομάτων να τη διέπραξε ο Γ. Διώτης, επεσήμανε ότι αν κάποιος ήθελε να βλάψει τον κατηγορούμενο θα άφηνε τα ονόματα των συγγενών του στη λίστα και θα τους ήλεγχε για φοροδιαφυγή και τέλος πρότεινε την ενοχή του και για τα δύο αδικήματα. 

Η απόφαση και το σκεπτικό των δικαστών

Ύστερα από την εξέταση όλων των στοιχείων της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε τον πρώην υπουργό ένοχο για την πλημμεληματική πράξη της νόθευσης εγγράφου.

Κατά πλειοψηφία, το  δικαστήριο αποφάσισε ποινή φυλάκισης ενός έτους, ενώ η μειοψηφία του Δικαστηρίου έκρινε ότι η ποινή φυλάκισης θα πρέπει να είναι 3 έτη. Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει τριετή αναστολή.

Ειδικότερα, οι δικαστές που τάχθηκαν υπέρ της άποψης να κριθεί ένοχος σε βαθμό πλημμελήματος ο κατηγορούμενος είναι ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος και τα μέλη του, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Δημοσθένης Πετρούλιας, Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Ταξιαρχία Κόμβου. 

Αντίθετα, υπέρ της άποψης να καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος για το συγκεκριμένο αδίκημα ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν τα μέλη του δικαστηρίου Δημήτριος Κόμης, Αργύρης Σταύρακης και Μαρία Γαλάνη. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Εισαγγελέας, Ξένη Δημητρίου, πρότεινε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, ενώ οι συνήγοροι του πρότειναν να επιβληθεί το ελάχιστο της ποινής.

Ακόμη, το δικαστήριο αποφάσισε την επιστροφή της εγγύησης των 30.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, αρχικά οι δικαστές έκριναν πως δεν συντρέχει περίπτωση εξάλειψης αξιόποινου.

Όσον αφορά στην πράξη της νόθευσης, ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με την απόφαση, είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του υπόσταση. Αντίθετα, κατά τη γνώμη της μειοψηφίας, ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να κηρυχθεί αθώος, διότι υπάρχουν αμφιβολίες για τον αν τέλεσε την πράξη της νόθευσης.

Στον αντίποδα, το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον κατηγορούμενο για τη δεύτερη πράξη -αυτή της απόπειρας απιστίας.

Νωρίτερα, η υπεράσπιση του κατηγορουμένου ζήτησε από το δικαστήριο  να του αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.

Από την πλευρά της, η Εισαγγελέας της Έδρας, λαμβάνοντας τον λόγο, επεσήμανε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου -πρόσωπο με περγαμηνές και προσόντα, όπως είπε- δεν δικαιούται το συγκεκριμένο ελαφρυντικό. 

Και αυτό επειδή, όπως είπε η εισαγγελέας, είχε ακριβώς αυτές τις περγαμηνές, «γιατί είναι ευφυής, δεν θα έπρεπε να βάλει αυτή τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια».

Η εισαγγελέας κυρία Δημητρίου σημείωσε χαρακτηριστικά:

Αυτή η δίκη δεν είναι δίκη του κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι μια δίκη για τον ελληνικό λαό, τον οποίο ευτέλισε και διέσυρε και κόστισε πολλά εκατομμύρια. Ακριβώς γιατί έχει αυτά τα προσόντα, γι' αυτό δεν δικαιούται το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. 

Κατά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος. απευθύνθηκε στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, λέγοντας: 

Κύριε κατηγορούμενε το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκειά του σε εσάς, πέραν από τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες, ελπίζουμε αυτό να αποτελέσει οδηγό στη μελλοντική ζωή σας. Αν και όπως φάνηκε δεν θα ασχοληθείτε εκ νέου με την πολιτική, καθώς την έχετε εγκαταλείψει. Να είστε προσεκτικός γιατί η ποινή ανεστάλη επί τριετία, αλλά αν διαπράξετε κι άλλο αδίκημα θα εκτίσετε και αυτή την ποινή Μηκέτι αμαρτάνετε.

Χωρίς δηλώσεις αποχώρησε ο πρώην «τσάρος»

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έφυγε από το Δικαστήριο χωρίς να κάνει δηλώσεις, οι οποίες έγιναν από τους δικηγόρους του.

«Το δικαστήριο μετά από μια μακρά, νηφάλια και εξονυχιστική διαδικασία κατέληξε σε μια κρίση με ισχυρή μειοψηφία η οποία θέτει ευθέως αν αμφιβόλω την ενοχή. Από την απόφαση βεβαιώθηκε οτι δεν είχε την ιδιοτέλεια να ωφελήσει τον εαυτό του ή οποιονδήποτε τρίτο. Και ότι δεν επιχείρησε να ζημιώσει το δημόσιο. Όλα αυτά πιστοποιούν το ήθος του για το οποίο η υπεράσπιση διατηρεί την υπερηφάνεια της», είπε, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου ο Βασίλης Δημακόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Τάκης Βασιλακόπουλος δήλωσε: 

Είμαι ευτυχής που με αφορμή αυτό το δικαστήριο γνώρισα τον κ. Παπακωνσταντίνου. Για το ήθος, την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια του που δεν αμφισβητήθηκαν ούτε από το δικαστήριο. Από την άλλη πλευρά θέλω να πω η ζέση και το Μένος αυτών που προκάλεσαν το θέμα Ώδινεν όρος.