Οι μετεγγραφές πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με κριτήρια που έχουν σχέση με εισοδήματα και κοινωνικές ανάγκες, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς στη Βουλή.

Ο υπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ευθύνη και στον τρόπο συμπλήρωσης των μηχανογραφικών όταν είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι δεν θα μπορούν οι γονείς να ανταποκριθούν οικονομικά σε σπουδές των παιδιών τους μακριά από τον τόπο κατοικίας και όταν είναι γνωστό ότι οι σχολές έχουν πεπερασμένες δυνατότητες αξιοπρεπούς διδασκαλίας.

 Ο κ. Μπαλτάς, είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα, ο οποίος επισήμανε ότι με την άρνηση των διοικήσεων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, να εγγράψουν πρωτοετείς φοιτητές που πήραν μετεγγραφή με βάση την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, περίπου 200 φοιτητές είναι «ξεκρέμαστοι», δεν παρακολουθούν τις σπουδές τους, δεν μπορούν να πάρουν μέρος στις εξετάσεις και την ίδια στιγμή οι οικογένειες τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος σπουδών για τις σχολές στις οποίες πέρασαν.

 «Θα μπορούσα να πω ότι συμπάσχουμε μαζί σας. Η προηγούμενη κυβέρνηση εκτίναξε πέρα από κάθε όριο της μετεγγραφές. Το αποτέλεσμα ήταν να αδειάσουν πολλά από τα περιφερειακά πανεπιστήμια και να γεμίσουν τα κεντρικά πανεπιστήμια με τρόπους που διαταράσσεται πλήρως η εκπαιδευτική διαδικασία» είπε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα περισσότερα πανεπιστήμια υπάκουσαν στον νόμο και ενέγραψαν τους μετεγγραφόμενους φοιτητές και οι δύο Αρχιτεκτονικές αντιστάθηκαν σε αυτό.

Προσέφυγαν, δηλαδή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας «για τον εύλογο λόγο ότι οι Αρχιτεκτονικές Σχολές έχουν ιδιαίτερο τρόπο διδασκαλίας, ομαδικό μάθημα, με ομάδες παιδιών και ομάδες διδασκόντων και επειδή έχουν φτάσει στο απόλυτο απροχώρητο ως προς τη δυνατότητα στοιχειώδους εκπαίδευσης των φοιτητών».

 Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μπαλτάς, το υπουργείο παρουσιάστηκε στο ΣτΕ ενάντια στην προσφυγή των Αρχιτεκτονικών Σχολών για λόγους ισονομίας. Πρόσθεσε όμως ότι το υπουργείο προσπάθησε να πείσει τις Σχολές να αποσύρουν την προσφυγή αλλά εκείνοι «δικαίως από την πλευρά τους ζήτησαν να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ».