Πολυετείς ποινές κάθειρξης, που ανέρχονται από 31 έως και 37 χρόνια επιβλήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υπόθεση απάτης στο ΙΚΑ Καλλιθέας. Ταυτόχρονα επιβλήθηκαν ποινές ύψους από 120.000 έως και 150.000 ευρώ.

Σε μία μόνο εκ των πέντε κατηγορουμένων δόθηκε αναστολή στην έφεση που άσκησε. 

Αναστολή στην έφεση δόθηκε και σε έναν κατηγορούμενο ο οποίος καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση και χρηματική αποζημίωση 60.000 ευρώ, ενώ αθώα κρίθηκε η προϊσταμένη του τμήματος παροχών του ΙΚΑ Καλλιθέας.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν αφορούσαν την κατά περίπτωση πλαστογραφία, απάτη, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ψευδή βεβαίωση σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Τι προέβλεπε το κατηγορητήριο

Οι καταδικασθέντες φέρονται να δρούσαν ως εγκληματική οργάνωση την περίοδο 2003 – 2012. Όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, χορηγούσαν σε συγγενείς και φίλους επιδόματα και παροχές που δε δικαιούνταν, ενώ έδιναν ασφαλιστικές ενημερότητες ακόμη και σε άτομα που δεν είχαν εργαστεί.

Η απάτη είχε αποκαλυφθεί τον Ιούλιο του 2012, έπειτα από έλεγχο υπαλλήλου του πληροφοριακού συστήματος του ΙΚΑ.

Το δικαστήριο, επιδίκασε αποζημίωση ύψους 2 εκατ. ευρώ υπέρ του ΙΚΑ για ηθική βλάβη. 

Παράλληλα διατάχθηκε δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ακίνητα, αυτοκίνητα, καθώς και το ποσό του 1 εκατ. Ευρώ που βρέθηκε σε μετρητά.