Κάλεσμα προς τους καταναλωτές, να επιλέξουν τις αγορές της Θεσσαλονίκης ενόψει των εορτών του Πάσχα και να μην πέσουν «θύματα γκρίζων και πονηρών διαφημίσεων», απηύθυναν με συνέντευξη τύπου οι φορείς της πόλης.

Οι έμποροΙ περιέγραψαν σε δραματικούς τόνους την εικόνα που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες η αγορά της Θεσσαλονίκης. «Τελειωμένη είναι η αγορά. Η παρατεταμένη ανησυχία για την οικονομία έχει επηρεάσει τον καταναλωτή που σκέπτεται να ξοδέψει και τα λίγα χρήματα που διαθέτει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «η αγορά βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας πενταετίας».

«Κακή είναι και η κατάσταση στο διατροφικό τομέα» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών, Δημήτρη Γκαρμπούνη ο οποίος τόνισε η κατανάλωση στο κρέας λόγω κρίσης έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 20%.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους καταναλωτές να προτιμήσουν τα κρεοπωλεία της γειτονιάς τους και να μην εμπιστεύονται γκρίζες «πονηρές» διαφημίσεις. «Υπάρχει site που υπόσχεται 500 αρνιά προς 5,89 ευρώ το κιλό, χωρίς να αναφέρει χώρα προέλευσης, χωρίς να αναφέρεται η επιχείρηση που τα προμηθεύει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, σχετικά με τις τιμές του οβελία ενόψει των εορτών του Πάσχα, το γεγονός ότι θανατώθηκαν πολλά ζώα λόγω καταρροϊκού πυρετού δεν δημιουργεί και τις καλύτερες προοπτικές για το κόστος, αλλά ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα παζάρια, οπότε «δεν ξέρουμε αν οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 10 ευρώ/κιλό, που ήταν πέρυσι», όπως σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς, Δημήτρης Μιλιάδης, ανέφερε ότι λόγω μείωσης των τιμών στα ακίνητα, εμπορικές επιχειρήσεις αποχωρούν από την Καλαμαριά και βρίσκουν νέα στέγη στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πάντως, όπως υπογράμμισε «το φαινόμενο ότι δεν έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις». Μεταξύ άλλων ζήτησε από τους καταναλωτές να στηρίξουν τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις των τοπικών αγορών, “καθώς έτσι τα χρήματα μένουν στην εθνική οικονομία και «δε γίνονται μπόνους για golden boys πολυεθνικών".

Κατά τη συνέντευξη τύπου, ο κ. Ζορπίδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή όπως είπε «δύο μήνες τώρα προσπαθούμε να συναντήσουμε τους υπουργούς που είναι αρμόδιοι για την ανάπτυξη και τις μεταφορές και δεν παίρνουμε απάντηση», ενώ στον αντίποδα, αναγνώρισε ως σωστό μέτρο τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα.

Επισημαίνεται ότι το ΕΕΘ, που ενόψει του Πάσχα έβγαλε τηλεοπτικό σποτ και αφίσα για να τονώσει την αγορά της πόλης, πρόκειται να στηρίξει όσο του επιτρέπουν οι δικοί του πόροι, τους επαγγελματίες.