Σημαντική άνοδος αναμένεται στις βάσεις των δημοφιλών σχολών, ύστερα από την κατανομή των εισακτέων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα, η μικρή μείωση στον αριθμό των εισακτέων αναμένεται να οδηγήσει στα ύψη τις βάσεις στις Αρχιτεκτονικές Σχολές και σε μικρότερη άνοδο τις βάσεις των υπόλοιπων σχολών, που βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια το σχολικό έτος 2015-2016 θα είναι μειωμένος κατά 1.960 θέσεις και θα ανέρχεται στις 68.345.

Ειδικότερα, ο αριθμός των εισακτέων ανέρχεται σε:

- 44.200 θέσεις στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες

- 24.145 θέσεις στα ΤΕΙ, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έγινε η κατανομή, η μείωση των θέσεων δεν ξεπερνά το 10% ανά τμήμα, κάτι που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται από 5 έως 15 θέσεις λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.

Η μικρή αυτή μείωση θα αποτελέσει «δίχτυ προστασίας» για τους αριστούχους, που θα διεκδικήσουν για παράδειγμα μια θέση στη Νομική Αθήνας, καθώς ναι μεν η βάση θα είναι ανεβασμένη, αλλά δεν θα εκτοξευτεί.

Στις σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (εκτός της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) οι θέσεις «ψαλιδίζονται»  στις 8 από τις 9 σχολές, ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση που φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τις 70 θέσεις σε πολυτεχνικά τμήματα περιφερειακών ιδρυμάτων. 

Στον συνολικό αριθμό δεν υπολογίζονται οι θέσεις για τις στρατιωτικές σχολές, τις αστυνομικές και αυτές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. 

Επίσης, στις παραπάνω θέσεις δεν προβλέπονται οι ειδικές κατηγορίες που αφορούν τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, τους Ελληνες ομογενείς, τους αλλοδαπούς και τους αθλητές με διακρίσεις. 

Ωστόσο, όπως και να έχει, η «μάχη» των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια θα είναι δύσκολη, καθώς φέτος 101.508 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία θέση στα ελληνικά αμφιθέατρα, όμως 33.163 θα μείνουν εκτός.