Εικοσιτέσσερις παραβιάσεις πραγματοποίησαν σήμερα τα δύο τουρκικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου- ναυτικής συνεργασίας, που εισήλθαν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδος, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ελλήνων αξιωματούχων  οι παραβιάσεις αυτές ήταν μία «απάντηση» των Τούρκων σε δήλωση που φέρεται να έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος  ότι το Αιγαίο είναι «ελληνική θάλασσα», γεγονός που οδήγησε τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς να κάνει λόγο για «στρεβλή αντίληψη», η οποία βλάπτει τις προσπάθειες ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

Και όλα αυτά, όταν πρόσφατα η Άγκυρα είχε αμφισβητήσει ακόμα και την ελληνικότητα της Γαύδου και ισχυρίστηκε ότι οι συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων δεν ξεκαθάριζαν το ιδιοκτησιακό καθεστώς ούτε των Φούρνων, ούτε σε ποια χώρα ανήκουν τα… Κουφονήσια.

Μαζί με τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου οι Τούρκοι έστειλαν και  έξι μαχητικά αεροσκάφη από τα οποία τα δύο ήταν μάλιστα και οπλισμένα.

«Η στρεβλή αυτή αντίληψη, που βρίσκεται στη βάση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο, βλάπτει τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών και τη διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο» υπογράμμισε ο κ. Μπιλγκίτς και τόνισε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του δικαίου» και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται σύνεση (!) στο θέμα αυτό και διάθεση να επωφεληθούμε από τους ισχύοντες μηχανισμούς διαλόγου».
 
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμη ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στο Αιγαίο. «Θέλουμε η θάλασσα αυτή να αποτελέσει περιοχή ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα για την ουσιαστική και μόνιμη λύση όλων των διαφορών στο Αιγαίο, με ειρηνικά μέσα, που θα βασίζονται στα αμοιβαία συμφέροντα, έτσι όπως προβλέπεται από τα Ηνωμένα Έθνη», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Μπιλγκίτς, «μέχρι τη λύση αυτών των θεμάτων και οι δύο πλευρές πρέπει να αποφεύγουν μονόπλευρες ενέργειες, που θα βλάψουν τη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών, και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή».