Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμανη, για τις συνθήκες απόδρασης της Βίκυς Σταμάτη.

Ειδικότερα, με εντολή της προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, η κυρία Κουτζαμάνη ζητά να αναλάβει εισαγγελέας εφετών την έρευνα για την εξακρίβωση των συνθηκών απόδρασης της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου και τη διακρίβωση της τέλεσης αξιόποινων πράξεων εκ μέρους των υπευθύνων για τη φύλαξη της ή και όποιων άλλων τυχόν εμπλεκομένων προσώπων.

Η εισαγγελέας ζητά να εξεταστούν μάρτυρες, να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις και να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της έρευνας με αιτιολογημένο πόρισμα.

Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Δικαιοσύνης διατάχθηκε κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες απόδρασης της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, στην ανακοίνωσή του:

Κάθε απόδραση συνιστά μια αστοχία», επισημαίνει ότι ήδη διατάχθηκε (αρ. πρωτ. 396/2-4-2015) κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, η οποία θα διενεργηθεί από εισαγγελική Αρχή για τη διακρίβωση των ευθυνών υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης που είχαν την υποχρέωση της φρούρησης της κρατουμένης.

Ακόμη, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η προστασία της ζωής και της υγείας των κρατουμένων αποτελεί προτεραιότητα. Η μεταφορά και νοσηλεία τους στα νοσοκομεία προσαρμόζεται στις οδηγίες των γιατρών. Η φρούρηση διασφαλίζεται, αλλά δεν πρέπει να ακυρώνει τις ανάγκες της νοσηλείας.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «στο πλαίσιο ένταξης του Ψυχιατρείου και του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, θα εξασφαλισθεί η δυνατότητα να νοσηλεύονται σ' αυτά και γυναίκες, πράγμα που σήμερα δεν συμβαίνει».