Άφαντη παραμένει η Βίκυ Σταμάτη μετά την απόδρασή της από το Δρομοκαΐτειο όπου νοσηλευόταν φρουρούμενη.

Πίσω από την απόδραση της κυρίας Σταμάτη οι Αρχές εκτιμούν πως βρίσκεται ένα οργανωμένος σχέδιο αποδράσης και στρέφουν τις έρευνες στους υπεύθυνους για την φύλαξή της αλλά και στο στενό φιλικό περιβάλλον της. 

Ο προιστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος μετέβη στο Δρομοκαΐτειο και πραγματοποίησε αυτοψία, προκειμένου να διαπιστώσει αν η Βίκυ Σταμάτη απέδρασε μόνη της ή με τη βοήθεια συνεργού. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι κάμερες ασφαλείας του ψυχιατρείου, ενώ διατάχθηκε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της κυρίας Σταμάτη. 

Η κ. Σταμάτη διέφυγε από την μπαλκονόπορτα του ισόγειου δωματίου που νοσηλευόταν ξεκλειδώνοντας το λουκέτο που υπήρχε στο κάγκελο, είτε μόνη της είτε με τη βοήθεια συνεργών.

Οι εξωτερικοί φρουροί υποστηρίζουν ότι την ευθύνη για το κλείσιμο του ρολού και του λουκέτου στο κάγκελο της μπαλκονόπορτας την έχουν οι νοσηλευτές. Οι δυο φρουροί της βάρδιας άνοιξαν την πόρτα του δωματίου στις 1:50 το πρωί για να δουν αν ήταν μέσα η νοσηλευόμενη κρατούμενη, αλλά στη συνέχεια, έως τις 6:00 το πρωί, δεν ξανάνοιξαν την πόρτα η οποία δεν έχει παραθυράκι. 

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας τονίζει πως  «τη φύλαξη των κρατουμένων εκτός των καταστημάτων κράτησης υπάρχει άλλη ανεξάρτητη υπηρεσία από εμάς, η οποία ονομάζεται εξωτερική φρουρά και η οποία υπάρχει σε όλα τα καταστήματα με σκοπό την μεταγωγή και τη φύλαξη των κρατουμένων εκτός των φυλακών, ενώ διοικείται μάλιστα από αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και εποπτεύεται από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Επίσης, οι σωφρονιστικοί αναφέρουν ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν αν την ευθύνη των κλειδιών του δωματίου νοσηλείας της κυρίας Σταμάτη «την έχει το νοσηλευτικό προσωπικό, το διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος ή η εξωτερική φρουρά που έχει την ευθύνη της φρούρησης των κρατουμένων».

Την ίδια ώρα ο σύζυγός της Άκης Τσοχατζόπουλος απηύθυνε έκκληση στην σύζυγό του να επιστρέψει πίσω. Σε επιστολή του μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού παρακαλεί τη Βίκυ Σταμάτη να επιστρέψει στη φροντίδα των γιατρών, επιρρίπτει ευθύνες σε όσους την οδήγησαν στη σημερινή ψυχική κατάσταση και τονίζει ότι η απόδραση δεν είναι ο τρόπος για να έλθει κοντά με τον 8χρονο υιό τους και την οικογένειά της. 

Υπενθυμίζεται, ότι στο γράμμα που άφησε στο δωμάτιο του Δρομοκαΐτειου η κ. Σταμάτη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η μητέρα πρέπει να είναι με το παιδί της».