Την έντονη αντίδραση των Περιφερειών προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει «χέρι» στα χρήματά τους και να τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως υποστηρίζει η πλειοψηφία των Περιφερειαρχών της χώρας, κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις σε πληρωμές έργων.

Για τον λόγο αυτό συγκαλείται σήμερα Συμβούλιο Περιφερειών υπό τον  Πρόεδρο της Ενωση περιφερειών Ελλάδας, Κώστα Αγοραστό.

Μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα 102,5», ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. 

Όπως υποστήριξε, «συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο και κινδυνεύει η ανάπτυξη στη χώρα, με την αυτόματη ανάκληση από το Κράτος, των χρημάτων, που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μάλιστα, το ποσό είναι περίπου 26 εκ. ευρώ».

«Υπήρξε ένα έγγραφο που κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο, με το οποίο μας ζητά τα χρήματα του ΕΣΠΑ, να ανακληθούν αυτόματα. Τα χρήματα, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα απορροφηθεί», σημειώσε και αναρωτήθηκε πώς θα μπορούσαν τα χρήματα αυτά να είχαν απορροφηθεί, αφού είναι χρήματα για έργα δρόμων, υποδομών, κτιριακά και βγαίνουν σταδιακά.

Ο κ. Αγοραστός επεσήμανε:

Αυτό το γεγονός συμβαίνει πρώτη φορά αυτά τα χρήματα είναι δεσμευμένα για την Περιφέρεια και αντ΄αυτού, θέλουν να τα βάλουν σε έναν κρατικό κορβανά να τα διαχειρίζονται όπως θέλουν, να υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση και φόβος και δεν γνωρίζω αν τα χρήματα αυτά χρησιμοποιηθούν και για άλλους λόγους. Αυτή τη στιγμή παραμένει για παράδειγμα, απλήρωτος λογαριασμός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (που είχαν πάρει τα χρήματα και τα έβαλαν στην ΤτΕ). Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, γι΄ αυτό και έχουμε συνάντηση όλοι οι Περιφερειάρχες με τον κ. Σταθάκη, εάν γίνει αυτό, βάζει ταφόπλακα και υπάρχει πρόβλημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για απαξίωση ουσιαστικά του θεσμού της Περιφέρειας, με ένα σκεπτικό ταυτόχρονα, ότι οι κυβερνώντες θα έχουν τον έλεγχο όλων των χρηματοδοτήσεων. Είναι πρωτόγνωρο, αυτό που συμβαίνει… σε μια χώρα όπου ολόκληρη η κοινωνία κινείται συρρικνωτικά, δεν παράγει τεχνικό πλούτο πως θα βρεθούν νέες θέσεις εργασίας, πώς θα γεμίσουν τα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων κ.λ.π.

«Άνθρωποι δουλεύουν για το ΕΣΠΑ, γιατί υπάρχει μια ομαλή χρηματοδότηση. Μεταξύ των έργων που γίνονται και πληρώνονται από το ΕΣΠΑ στη Μαγνησία, είναι το λιμάνι του Βόλου, τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα έργα στη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Αλόννησο, αλλά και έργα του Πανεπιστημίου», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.