Δεν θα επιστραφούν τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό τα αδιάθετα κονδύλια των Περιφερειών για χρηματοδότηση έργων υποδομής, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη του Γιώργου Σταθάκη, με τους Περιφερειάρχες.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, Κώστας Αγοραστός, δεν θα αλλάξει τίποτα στηΔεν θα επιστραφούν τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό τα αδιάθετα κονδύλια των Περιφερειών για χρηματοδότηση έργων υποδομής. διαδικασία διαχείρισης των κονδυλίων των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα), ούτε θα υπάρξει πρόβλημα υποχρηματοδότησης των έργων ή έλλειψης πόρων στις Περιφέρειες.

Περιφερειάρχες ανέφεραν μετά τη σύσκεψη, ότι η μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ στον κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία και ότι δεν περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας προς τις Περιφέρειες,η διαδικασία μεταφοράς στον προϋπολογισμό, κονδυλίων που δεν είναι άμεσα απαιτητά για την πληρωμή συγχρηματοδοτούμενων έργων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος.

Στη σύσκεψη μετείχε και ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν θα φύγουν χρήματα από τις Περιφέρειες για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, ενώ συνέστησε «ηρεμία». Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ.

Ωστόσο,  η αρχική πρόθεση του υπουργείου Οικονομίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βάζει χέρι στα αποθεματικά του ΕΣΠΑ και προειδοποίησε με καταστροφικές συνέπειες. Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και αρμόδιος εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση θα αφήσει στη μέση χιλιάδες δημόσια έργα και ότι θα αναγκαστεί να επιστρέψει τα χρήματα του ΕΣΠΑ στις Βρυξέλλες