Τις πρώτες παρεμβάσεις στον χώρο της Υγείας ανακοίνωσε προ ημερών ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδίου και προαναγγέλοντας προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας προτεραιότητα αποτελούν οι ανασφάλιστοι, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η φαρμακευτική πολιτική και η αποκατάσταση της κοινωνικής αδικίας.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε:

  • Την πρόσληψη 4.500 ατόμων εξειδικευμένου προσωπικού και παραϊατρικού προσωπικού για τη στελέχωση των κενών θέσεων σε νοσοκομεία και  Κέντρα Υγείας. Από αυτούς οι 700 θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα όπου υπάρχει ανάγκη και συγκεκριμένα στα νησιά του Αιγαίου, στη Θράκη, τη Δ. Μακεδονία και τη Θεσπρωτία.
  • Την πλήρη αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ.
  • Τη διασφάλιση της λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας με ενίσχυση του προσωπικού.
  • Τη διασφάλιση των ογκολογικών νοσοκομείων και των δομών ψυχικής υγείας.
  • Την ενίσχυση και αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Την κατάργηση Μνημονιακών ρυθμίσεων που διέλυσαν το ΕΣΥ.
  • Παρεμβάσεις για το φάρμακο, την ψυχική υγεία, την προστασία των ασθενών και την διοίκηση των νοσοκομείων.

Κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε τη  τη νομοθετική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών, την υλοποίηση του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου και αποκάλυψε ότι η ηγεσία της κυβέρνησης βρίσκεται σε συνεννόηση με τις ένοπλες δυνάμεις, ώστε να αξιοποιηθούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία από το ΕΣΥ και κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές και στις περιοχές της άγονης γραμμής.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι καταργήθηκε η υγειονομική διάταξη πάνω στην οποία βασίστηκε η «διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών» και πρόσθεσε ότι θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας, καταργήθηκε η υποχρεωτική πληρωμή των 5 ευρώ για την είσοδο και εξέταση των ασθενών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα υγείας.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Την ίδια ώρα, πολλές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα υγείας της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας, σε δήλωσή του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «για τους ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας, υπενθυμίζουμε ότι απολαμβάνουν ήδη δωρεάν πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας» και προσθέτει ότι «το μόνο χειροπιαστό μέτρο της κυβέρνησης μέχρι σήμερα είναι η μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων κατά 50%».

Το Ποτάμι, με ανακοίνωση του βουλευτή Λάρισας και υπεύθυνου του τομέα υγείας του κόμματος, Κωνσταντίνου Μπαργιώτα, ανέφερε ότι αντί ο Αλέξης Τσίπρας να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα, στη βάση επεξεργασμένων στρατηγικών για την αναδιοργάνωση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΠΕΔΥ, έκανε μια προεκλογικού τύπου ομιλία. «Η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να κυβερνά παίρνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει ανάγκη από τεκτονικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Είναι καιρός να αφήσουμε τα ευχολόγια».

«Ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του ενταφιάζει ακόμα και στα λόγια "τη δωρεάν" - δημόσια υγεία» υποστηρίζει το ΚΚΕ. Παρά την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να διαφοροποιηθεί από την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν τα κατάφερε καθώς «αιτία είναι η συμφωνία με τη στρατηγική της ΕΕ και στον χώρο της Υγείας, Πρόνοιας και Φαρμάκου» τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα, σε ανακοίνωσή του.

Επίσης, αναφέρει ότι «οι 4.500 προσλήψεις ήδη ήταν προγραμματισμένες και διακηρυγμένες και από την προηγούμενη κυβέρνηση και είναι σταγόνα στον ωκεανό, ακόμα και για την κάλυψη των "μνημονιακών" κενών θέσεων και βέβαια απέχουν από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών για δημόσιο - δωρεάν σύστημα υγείας για το λαό» και προσθέτει ότι «κουβέντα δεν ακούσαμε για τις εργασιακές σχέσεις αυτού του προσωπικού που θα απασχοληθεί. Μήπως γιατί θα συνεχιστεί το καθεστώς της ελαστικής και μερικής απασχόλησης;».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής ΚΤΕ Υγεία, Λεωνίδας Γρηγοράκος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνησή του παράγει έργο, κατά την επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας περιορίστηκε σε βερμπαλιστικές δηλώσεις και ταυτόχρονα επανέλαβε τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης του υπουργείου. Ως προς τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ο κύριος Τσίπρας οφείλει να γνωρίζει ότι ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το έτος 2015 είχε γίνει έγκαιρα και είχε αποσταλεί στα αρμόδια Υπουργεία (Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών) το περασμένο Οκτώβριο. Το αίτημα περιελάμβανε 1500 γιατρούς και 2500 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Ταυτόχρονα είχαμε φροντίσει να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ το 2014. Η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα το 2ο εξάμηνο του 2014 να ενταχθούν στο ΕΣΥ 2486 άτομα».

Τέλος, θετικές χαρακτήρισε τις αναφορές του πρωθυπουργού ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με την αίρεση ότι το σύστημα Υγείας θα χρειαστεί άλλα 2,7 δισ. ευρώ, για να βγει από την επικίνδυνη ζώνη.

Ο Σύλλογος, ωστόσο, επισημαίνει ότι οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία είναι 4,3 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), τη στιγμή που τα ελάχιστα όρια ασφαλείας για κάθε σύστημα Υγείας είναι 6% του ΑΕΠ και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος βρίσκεται στο 6,9%.

«Για να φτάσουμε το όριο ασφαλείας χρειάζεται 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ να αποδοθούν στον τομέα Υγείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΙΣ.