Με ένταση, επεισόδια, πετροπόλεμο και τραυματισμούς έγιναν οι δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις Σκουριές, στη Χαλκιδική, από τη μια πλευρά των εργαζομένων στα μεταλλεία και από την άλλη, πολιτών που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

Την ίδια ώρα, εναντίον της... κυβέρνησης στράφηκε με δηλώσεις της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη αναφερόμενη στη στάση της αστυνομίας στα επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα σε μεταλλωρύχους και κατοίκους της Χαλκιδικής που είναι εναντίον της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.


«Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές! Τα ΜΑΤ, όχι μόνο επέτρεψαν στους μεταλλωρύχους, που είχαν προφανείς άγριες διαθέσεις, να φθάσουν στο σημείο της συγκέντρωσης των κατοίκων, αλλά συνασπίστηκαν μαζί τους! Η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον των κατοίκων μαζί με τους μεταλλωρύχους της Eldorado Gold. Καταγγέλλω τους υπεύθυνους της Αστυνομίας, Μανωλά και Μαντουβάκη, για αυτό. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν  στρέφεται μόνο εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής και του κινήματος εναντίον της ολέθριας εξόρυξης. Εκθέτει την ίδια την κυβέρνηση. Ποιος ελέγχει την αστυνομία; Η κυβέρνηση ή η Eldorado Gold; Ο κόσμος εδώ είναι απογοητευμένος. Δεν περίμενε ότι θα του ρίχνουν χημικά, όταν διαδηλώνει, και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαδηλωτές και μεταλλωρύχοι παρέμειναν μέχρι και τρεις μετά το μεσημέρι, στον κόμβο της Μ. Παναγιάς απέναντι οι μεν από τους δε και με μικρή απόσταση να τους χωρίζει, με την αστυνομία να βρίσκεται ανάμεσά τους, ενώ το πρωί σημειώθηκαν και επεισόδια με «πετροπόλεμο» και ρίψη διαφόρων αντικειμένων αναμεταξύ τους και με χρήση χημικών από την αστυνομία.

Μέλη των επιτροπών αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, που είχαν μεταβεί το πρωί στη θέση «Χοντρό Δέντρο», μαζί με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη απωθήθηκαν από μεταλλωρύχους, εγκαταλείποντας και αυτοκίνητα με τα οποία είχαν μεταβεί στο σημείο. 

Από την πλευρά τους οι μεταλλωρύχοι καταγγέλλουν ότι εκείνοι δέχθηκαν επίθεση και σύμφωνα με καταγγελίες δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν.

Ένταση επικράτησε και κατά την αποχώρηση των διαδηλωτών, όταν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που είχαν μεταβεί για συμπαράσταση προς στους κατοίκους που αντιδρούν στα μεταλλεία χρυσού πέταξαν πέτρες και μολότοφ και οι αστυνομικοί τους απώθησαν, κάνοντας χρήση χημικών.