Στην εκκένωση κτηνοτροφικής μονάδας στο Παραλίμνιο, του δήμου Εμμανουήλ Παππά, προχώρησε η δημοτική Αρχή για να σώσει το ζωικό κεφάλαιο της μονάδας, το οποίο κινδύνευε με πνιγμό, εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Στρυμόνα.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού και απομάκρυνσης των 340 αγελάδων, που βρίσκονταν στην κτηνοτροφική μονάδα, ξεκίνησε αργά χθες τη νύχτα, με τα συνεργεία του δήμου να μεταφέρουν πάνω σε πλατφόρμες φορτηγών, δέκα- δέκα τα ζώα, μακριά από τη μονάδα προκειμένου να τα σώσουν από τα ορμητικά νερά του ποταμού που είχαν αρχίσει να απειλούν από χθες το βράδυ τις εγκαταστάσεις.

Παρότι τις προηγούμενες μέρες, ο δήμος Εμμανουήλ Παππά κατάφερε να αναστηλώσει ανάχωμα προκειμένου να προστατέψει την κτηνοτροφική μονάδα και να διατηρήσει ανοιχτό τον επαρχιακό αγροτικό δρόμο που τη συνέδεε με τον οικισμό, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που πλήττουν σήμερα την περιοχή και οι συνεχείς βροχοπτώσεις στη γείτονα χώρα τη Βουλγαρία, ενίσχυσαν τη ροή και την ορμή των νερών του Στρυμόνα, που «έπνιξαν» τα πρόχειρα προστατευτικά αναχώματα.

Στον δήμο Βισαλτίας, στα δημοτικά διαμερίσματα Λυγαριάς και Δημητριτσίου, εκατοντάδες εκτάσεις με σπαρμένα τεύτλα, καλαμπόκια και τριφύλλια έχουν «πνιγεί». Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, στο δημοτικό διαμέρισμα Σκοπού του δήμου Εμμανουήλ Παππά, παρουσία εκπροσώπων πολιτικών και αγροτικών φορέων του νομού, ανακοινώθηκε ότι μέχρι σήμερα, έχουν βυθιστεί στα νερά του Στρυμόνα, νοτιανατολικά του νομού Σερρών, πάνω από 100.000 καλλιεργήσιμης γης, με τους αγρότες να βρίσκονται πλέον σε πλήρη απόγνωση.

Την ίδια ώρα μειώνεται σταδιακά η στάθμη των υδάτων της λίμνης Κερκίνης, φτάνοντας κάτω από το όριο στα 35,60 μέτρα. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη, τα θυροφράγματα της λίμνης θα παραμείνουν όλα ανοιχτά μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη, καθώς αναμένεται επιδείνωση των καιρικών φαινομένων στις Σέρρες, αλλά και τη Βουλγαρία, από όπου τροφοδοτείται με μεγάλες ποσότητες νερού ο ποταμός Στρυμόνας.