Τραγικές καταστάσεις επικρατούν το τελευταίο διάστημα στο Αστυνομικό Τμήμα Κω με τους χώρους να μην αντέχουν τις αλλεπάλληλες αφίξεις παράνομων μεταναστών.

Το Σάββατο το βράδυ 70 συλληφθέντες παράτυποι μετανάστες έφτασαν συνοδευόμενοι από όργανα του λιμεναρχείου Κω έξω από το ΑΤ Κω προκειμένου να τους παραδώσουν στην Αστυνομία μιας και στο Λιμεναρχείο ήδη επικρατεί το αδιαχώρητο.

Στην αστυνομία όμως υπήρχαν ήδη 156 φιλοξενούμενοι μετανάστες ο ένας πάνω στον άλλο σε συνθήκες τριτοκοσμικές (σκουπίδια, κούτες, κουβέρτες, τουαλέτες σε κατάσταση εκτός ελέγχου κλπ) με μία έντονη δυσοσμία που είχε ως συνέπεια την λιποθυμία δύο αστυνομικών.

Επιπλέον, σημειώθηκε  συμπλοκή μεταξύ των παράνομων μεταναστών το απόγευμα κι ένας διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Κω φρουρούμενος με σπασμένο χέρι.

Λαμβάνοντας υπόψην όλα τα παραπάνω, η Ένωση Αστυνομικών υπαλλήλων,  αρνήθηκε να παραλάβει με την συμπαράσταση όλων των αστυνομικών «ας μας συλλάβουν για απείθεια τους τελευταίους 70 μιας και ήταν «ανθρωπίνως αδύνατο». Αμέσως ενημερώθηκε η Εισαγγελία κι έγιναν διάφορες συσκέψεις, ώστε να αποφασισθεί τελικά στις 11 τη νύχτα, να τους επιστρέψουν πίσω στο Λιμεναρχείο μέχρι νεοτέρας.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων δεν θέλει να τους παραλάβει αν δεν δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα φιλοξενίας.

«Απελπιστική η κατάσταση στα κρατητήρια του Α.Τ. Κω»

Κοιν.:1) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντ/γο κ. ΤΣΑΚΝΑΚΗ Δημήτριο

2)Περιφ/κο Αστυν. Δ/ντη Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Υπ/γο κ. ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ Ι.

3) Β’ Αστυνομική Δ/νση Δωδ/νησου

4) Βουλευτές Νομού Δωδ/νησου

5) Π.Ο.ΑΣ.Υ.

6) Μ.Μ.Ε.

7) Όλα τα μέλη της Ένωσης

«Κύριε Υπουργέ , Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια των μελών μας και τον προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας, διότι με τις συνεχόμενες αφίξεις λαθρομεταναστών από τα απέναντι τουρκικά παράλια έχουμε υπερβεί τους 3900 κρατουμένους για το 2015, (7500 το 2014) ,η κατάσταση στα Αστυνομικά τμήματα Κω, Λέρου και Καλύμνου είναι δραματική, όταν η χωρητικότητα των κρατητηρίων είναι μόλις 10 ατόμων , να φιλοξενούνται καθημερινά πάνω από 200 λαθρομετανάστες, με αποτέλεσμα να κοιμούνται στους διαδρόμους, στις αυλές των αστυνομικών τμημάτων, εμπροσθεν των γραφείων μας, να εξυπηρετούνται όλοι από μία τουαλέτα του προσωπικού και να ζούμε τριτοκοσμικές καταστάσεις, με σοβαρότατο κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών . Χθες 2-4-2015 εξωθεν του αστυνομικού τμήματος Κω περίμεναν 250 λαθρομετανάστες να εξυπηρετηθούν, ενώ εντός του αύλιου χώρου υπήρχαν 119 .

Κατά την έξοδο των 119 λαθρομεταναστών στους οποίους χορηγήθηκε υπηρεσιακό σημείωμα και αφέθηκαν ελεύθεροι, οι λαθρομετανάστες οι οποίοι βρίσκονταν εξωτερικά της Υπηρεσίας εισέβαλαν βιαίως στον εσωτερικό αύλιο χώρο του Α.Τ. Κω με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί άτυπη κατάληψη της υπηρεσίας από αυτούς.

Από την έντονη δυσοσμία που επικρατεί στον αύλιο χώρο του Αστυνομικού Τμήματος Κω εξαιτίας του μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών, δύο συνάδελφοι παρουσίασαν λιποθυμικά επεισόδια και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σημειωτέον πολλοί εκ των μεταναστών, προέρχονται από αφρικανικές χώρες και κατά την είσοδο τους δεν γίνεται κανένας ιατρικός έλεγχος με ότι συνεπάγεται αυτό για την υγεία του προσωπικού και των οικογενειών μας.. Όλη η παραπάνω κατάσταση αντίκειται στην υπ’ αριθμ. 1604 / 15 / 298354 από 14-02-2015 Δ/γη Α.Ε.Α./Κ.ΑΠ.Σ/Δ-ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΠΑΡΑΝ. ΜΕΤΑΝ/ΣΗΣ Αποτελεσματικότερη διαχείριση κρατουμένων προς επιστροφή / απέλαση αλλοδαπών. Πρόβλεψη για υπηρεσίες ιατρικού ελέγχου μη νόμιμων μεταναστών, Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας του αστυνομικού προσωπικού.

Επειδή η άφιξη λαθρομεταναστών προβλέπεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, και η κατάσταση πλέον είναι ανεξέλεγκτη, παρακαλούμε για την παρέμβαση σας, ώστε να εξευρεθεί αμεσα χώρος για την υποδοχή και την προσωρινή διαμονή των των μεταναστών.

Ζητούμε άμεσα να αποσπασθούν αστυνομικοί από την υπόλοιπη χώρα για ενισχυθούν οι υπηρεσίες των νησιών στη διαικπαιραίωση των διαδικασιών ασύλου ή να μεταφέρονται στην Αθήνα για την διαικπαιρεωση τους εκεί. Δεν αντέχουμε άλλο. Οι αντοχές μας έφτασαν στο όριο. Ζητάμε : Ανθρώπινες συνθήκες κράτησης – Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».