current views are: 3

6 Απριλίου 2015
Δημοσίευση15:05

«Φωτιά» φέτος ο οβελίας – Πού κυμαίνονται οι τιμές σε αρνί και κατσίκι

Μόνο μέσω προσφορών και εκπτωτικών προγραμμάτων μπορούν οι καταναλωτές να βρουν φθηνά αγαθά για το εορταστικό τραπέζι.

Δημοσίευση 15:05’
αρθρο-newpost

Μόνο μέσω προσφορών και εκπτωτικών προγραμμάτων μπορούν οι καταναλωτές να βρουν φθηνά αγαθά για το εορταστικό τραπέζι.

Μόνο μέσω προσφορών και εκπτωτικών προγραμμάτων μπορούν οι καταναλωτές να βρουν φθηνά αγαθά για το εορταστικό τραπέζι.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που διενεργήθηκε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας, για το νωπό ελληνικό αρνί την Μεγάλη Εβδομάδα 2015,  σε σχέση με την αντίστοιχη Μεγάλη Εβδομάδα του 2014, η τιμή τελικά θα παρουσιάσει ελάχιστη αύξηση.  

Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ 

Συγκεκριμένα η μέση τιμή του αρνιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5% σε σχέση με το 2014 στα 6,15 ευρώ ανά κιλό, όταν η αύξηση της τιμής στην οποία θα διαθέσουν οι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το 20%.

Η αντίστοιχη τιμή για το κατσίκι αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,8% σε σχέση με το 2014 στα 7,18 ευρώ ανά κιλό. 

Βασικοί λόγοι για την αύξηση είναι η μειωμένη προσφορά προϊόντων λόγω πρώτον της μειωμένης φετινής παραγωγής αμνοεριφίων (εκτιμάται κατά 40%), καθώς λόγω του καταρροϊκού πυρετού που έχει πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας.

Με βάση τα ανανεωμένα στοιχεία των τιμοληψιών του ΙΕΛΚΑ, το μέσο τυπικό καλάθι για το πασχαλιάτικο τραπέζι του 2015 υπολογίζεται στα 45,46 ευρώ μειωμένο κατά 0,36% σε σχέση με το 2014 αν και οι τιμές εμφανίζουν σημαντικό εύρος το οποίο εκτιμάται περίπου σε 40%, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει το καλάθι ανάλογα με τις δυνατότητες του. Σε αυτή την εξέλιξη εκτιμάται ότι παίζει ρόλο και η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και οι προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, εκπτωτικών κουπονιών, δωροεπιταγών κλπ η οποία αφορά σε σχεδόν, το σύνολο των εποχιακών προϊόντων και εκτιμάται, ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 10% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές που θα τις επιλέξουν.

Οι τιμές στην κρεταγορά

Ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς, Κλεάνθης Τσιρώνης, σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, επισήμανε την προσπάθεια να διατηρηθούν οι τιμές στα περσινά επίπεδα παρότι πιέζουν οι παραγωγοί για μεγαλύτερες τιμές χονδρικής.

Οι τιμές στην χονδρική διαμορφώνονται στα 6,50-7 ευρώ το κιλό για το αρνί και 7,50-8 ευρώ το κιλό για το κατσίκι.

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα είδη, σε σταθερά επίπεδα παραμένουν οι τιμές στα μοσχάρια και στα γάλακτος, ενώ ελαφρά πτωτική τάση καταγράφεται στα χοιρινά (λαιμούς, σπάλες και κόντρα), μετά την αύξηση που είχαν παρουσιάσει, λόγω της αυξημένης ζήτησης του καθολικού Πάσχα.

 

 


σχετικα αρθρα