Ανοησίες χαρακτήρισε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας τα περί γερμανικών αποζημιώσεων 279 δισ. ευρώ, με αφορμή σχετικές δηλώσεις του έλληνα αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα. 

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τάχθηκε κατά των αξιώσεων της ελληνικής πλευράς για πολεμικές αποζημιώσεις, οι οποίες πρώτη φορά σήμερα ποσοτικοποιήθηκαν στα 279 δισ. ευρώ. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας είπε χαρακτηριστικά, ότι βρίσκει «ανόητη τη σύνδεση των αποζημιώσεων με τη λύση του ελληνικού προβλήματος χρέους», σημειώνοντας ότι θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να της δοθεί κάποιο περιθώριο ελευθερίας, στο πώς θα λύσει το χρηματοδοτικό της πρόβλημα «και αυτό το περιθώριο δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις πολεμικές αποζημιώσεις και το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». 

Η σύνδεση, πάντως, των γερμανικών οφειλών με το πρόβλημα του χρέους, επιχειρείται με δηλώσεις Γερμανών, κυρίως, αξιωματούχων που θέλουν να πετάξουν τη  μπάλα στην εξέδρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος, ο οποίος ηγείται της προσπάθειας καταβολής των  γερμανικών οφειλών, ξεκαθάρισαν ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις και τα εγκλήματα των γερμανών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ανεξάρτητα από το ελληνικό χρέος

«Το να συζητά κανείς αυτά τα δύο θέματα μαζί, απλώς κάνει τη ζωή ευκολότερη σε εκείνους που δε θέλουν να δώσουν αυτή τη δυνατότητα στην Ελλάδα», επέμεινε ο Γκάμπριελ και  τόνισε ότι το θέμα των γερμανικών οφειλών έχει κλείσει τυπικά, με τη συμφωνία 2+4, η οποία υπογράφηκε κατά τη επανένωση. 

«Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε ότι το θέμα αυτό ξεχάστηκε μια για πάντα», ανέφερε ο γερμανός αντικαγκελάριος για τις πράξεις της ναζιστικής γερμανίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Τέλος, ο Γκάμπριελ είπε ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη νη να βοηθήσει την Ελλάδα, να σταθεί στα πόδια της εντός ευρώ. «Το πώς μπορεί κανείς να το κάνει αυτό, δε μου φαίνεται να είναι πολύ ξεκάθαρο», σημείωσε. 

CNBC: Μια ακόμη επιθετική κίνηση από την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, το CNBC υποστηρίζει ότι «η κόντρα στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει καταφέρει να παγώσει κι άλλο τις ήδη ψυχρές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία». Σε σημερινό του δημοσίευμα   τονίζει ότι «καθώς η χώρα προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με τους διεθνείς πιστωτές της, λίγο πριν την αποπληρωμή του δανείου που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα προχώρησε σε μία ακόμα επιθετική κίνηση ενάντια της Γερμανίας σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις».

Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, ο οποίος υποστήριξε πως η Γερμανία οφείλει περίπου 288 δισ. ευρώ από τις αποζημιώσεις. Ο κ. Μάρδας ανέφερε χαρακτηριστικά:

Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, το χρέος το οποίο συνδέεται με τις γερμανικές αποζημιώσεις ανέρχεται στα 278,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,3 δισ. είναι το λεγόμενο «αναγκαστικό δάνειο» και όλα τα υπόλοιπα ποσά έχουν σχέση με αποζημιώσεις που αφορούν ιδιώτες ή υποδομές.