Όλα τα ενδεχόμενα και τα νομικά περιθώρια που υπάρχουν, θα εξετάσει το υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν στις Αρχιτεκτονικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι μετεγγραφές των περίπου 150 φοιτητών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές έπειτα από σχετική προσφυγή των δύο σχολών στο ΣτΕ.

Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς υπενθύμισε σε δηλώσεις του, ότι το υπουργείο Παιδείας είχε διαφωνήσει με την προσφυγή των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του ΕΠΘ και μάλιστα παρέστη στην εκδίκαση της υπόθεσης. «Οι διοικήσεις των δύο σχολών δεν δέχθηκαν να υπαναχωρήσουν στην προσφυγή τους, παρά τις συστάσεις του Υπουργείου Παιδείας, που έγιναν με γνώμονα να μην διαταραχθεί ο προγραμματισμός εκατοντάδων οικογενειών» σημείωσε ο υπουργός.

Από το υπουργείο διευκρινίζεται επίσης, ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά στις μετεγγραφές που έχουν ήδη γίνει στα υπόλοιπα τμήματα ΑΕΙ. Ως εκ τούτου, το υπουργείο προτρέπει τις διοικητικές τους Αρχές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις μετεγγραφές αν και αναγνωρίζει «το πρόβλημα που έχουν προκαλέσει οι εξωφρενικοί, έξω από κάθε ακαδημαϊκή λογική -όπως και εκ των υστέρων αποδεικνύεται- χειρισμοί των προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου Παιδείας στο θέμα των μετεγγραφών».

Την ίδια ώρα, συνάντηση, άμεσα, με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζητά ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας, διότι το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Επιστήμης» καταργήθηκε από υποχρεωτικό για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Με επιστολή του, επισημαίνει ότι η διαρκής περικοπή και υποβάθμιση των μαθημάτων με οικονομικό προσανατολισμό δε συνάδει με τις ανάγκες εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων, σε μια περίοδο, μάλιστα, όπου η οικονομία λειτουργεί σε παγκοσμιοποιημένους ρυθμούς και η χώρα βιώνει πολυετή κρίση.