Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης επισκέφτηκε σήμερα εγκαταστάσεις του εθελοντικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στην περιοχή Ζωγράφου.

O υπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού», κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, τη Διεύθυνση και τους υπεύθυνους του Κέντρου και ενημερώθηκε για το συνολικό έργο και τις δραστηριότητες του οργανισμού, ενώ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις και προτάσεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την πολύ καλή συνεργασία, που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα εξεταστούν τρόποι περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας αυτής, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το ευαίσθητο κομμάτι της προστασίας των ανηλίκων. Ειδικότερα ανέφερε: «Στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας, επεξεργαζόμαστε ένα νέο ολοκληρωμένο σύμφωνο, που θα εξασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την αποτελεσματικότητα των κοινών μας προσπαθειών και δράσεων».

Παιδιά και έφηβοι που καταθέτουν ως θύματα ή μάρτυρες περιστατικών κακοποίησης ή βίας, δεν θα χρειάζεται πια να πηγαίνουν στη ΓΑΔΑ (Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής), όπως γινόταν μέχρι σήμερα, ούτε να παρίστανται στο δικαστήριο. Η μαρτυρία θα καταγράφεται και θα προβάλλεται στο δικαστική αίθουσα. 

Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος στο Κέντρο Ημέρας «Σπίτι του Παιδιού», που εγκαινιάστηκε σήμερα από το Χαμόγελο του Παιδιού, τίθεται στη διάθεση των συναρμόδιων αρχών (δικαστικών, εισαγγελικών και αστυνομικών λειτουργών) και αποτελεί το πρώτο «δωμάτιο της Μελανί» (Salle Melanie) στην Ελλάδα, ονομασία που προέκυψε από το πρώτο παιδί που κατέθεσε σε παρόμοιο χώρο παγκοσμίως, τη Μελανί στη Γαλλία.

Το Κέντρο Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» στου Ζωγράφου, αποτελεί μία κοινοτική δομή που παρέχει δωρεάν εξατομικευμένες κλινικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας με σκοπό την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση παιδιών και εφήβων έως 18 ετών, θυμάτων κακοποίησης, παραμέλησης ή ενδοοικογενειακής βίας καθώς και σε παιδιά εμπλεκόμενα σε περιστατικά εκφοβισμού τα οποία διαβιούν είτε σε δομές φιλοξενίας είτε στην οικογένειά τους. Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 80 με 100 παιδιών και την υποστήριξη των οικογενειών τους.