Σε εκκρεμότητα βρίσκονται 56.615 απλές κύριες συντάξεις του ΙΚΑ, 10.472 συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης και 66.220 επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ίδρυμα, από το σύνολο των κύριων συντάξεων που εκκρεμούν, αποδίδονται στους δικαιούχους 30.000 προσωρινές συντάξεις.

Ο χρόνος αναμονής για την απονομή της σύνταξης στην περιφέρεια Αττικής φτάνει, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και τα δυό χρόνια, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας κυμαίνεται από 2 εως 6 μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ του Πειραιά και του Περιστερίου εκδίδονται αυτές τις ημέρες αποφάσεις που υποβλήθηκαν το Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή τρεις μήνες μετά από την υποβολή του αιτήματος.

Το ΙΚΑ συνιστά πάντως στους ασφαλισμένους να επιδιώκουν την έκδοση προσυνταξιοδοτικών αποφάσεων καθώς έχει παρατηρηθεί, ότι ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση της σύνταξης δεν ξεπερνά τους έξι μήνες εάν υπάρχει συνταξιοδοτική απόφαση. Αυτό ισχύει και για το Λεκανοπέδιο της Αττικής όπου ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγαλύτερος.

Για την έκδοση προσυνταξιοδοτικών αποφάσεων οι ασφαλισμένοι πρέπει να απευθυνθούν δυο χρόνια πριν την ημερομηνία της συνταξιοδότησής τους στα 60 Κέντρα Ανακεφαλαίωσης, που λειτουργούν σε υποκαταστήματα όλης της χώρας.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ εκτιμά επίσης, ότι η παρατηρούμενη μείωση του ρυθμού υποβολής των νέων αιτήσεων θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του χρόνου της απονομής των συντάξεων.

Τέλος, για την οριστική αντιμετώπιση της έγκαιρης απονομής των συντάξεων βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός διαγωνισμός που αφορά στην ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τα έτη προ του 2002.