Το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης ανέδειξε η προσάραξη του πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος» στο λιμάνι της Κάσου.

Ήταν το μοναδικό καράβι που εξυπηρετούσε το νησί και η απόσυρσή του για να επισκευαστεί καταδίκασε τους νησιώτες σε αποκλεισμό από τον υπόλοιπο κοσμο.

Με παρέμβασή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Δρίτσα, και με την ένδειξη Εξαιρετικά Επείγον, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, επεσήμανε πως το Βlue Star, που θα εξυπηρετήσει προσωρινά τις ανάγκες της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Καρπάθου, είναι αδύνατον λόγω μεγέθους αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του λιμανιού της Κάσου να προσεγγίσει το νησί.

Απαιτείται η άμεση δρομολόγηση πλοίου για να αρθεί ο αποκλεισμός του νησιού, ο οποίος ήδη δημιουργεί μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι ζητούν μόνιμη λύση.

Μιλώντας στο newpost ο Γιώργος Παπαγεωργίου, κάτοικος της Κάσου, αναφέρει πως πάγιο αίτημα όλων των νησιωτών είναι η ανανέωση του στόλου. Τα πλοία είναι γερασμένα και οι συχνές βλάβες τους αφήνουν «στα κρύα του λουτρού». Ζητούν, ταυτόχρονα, αύξηση των δρομολογίων.

Σαββατοκύριακο... δεν πας στη Γαύδο

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Γαύδου γίνεται μέσω Σφακίων ή Παλαιοχώρας.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται καθώς τα δρομολόγια πραγματοποιούνται μόνο σε εργάσιμες μέρες, ενώ τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχει πλοίο που να φτάνει στο νησί.

Θεωρούν ότι αυτό αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό, όμως οι εταιρείες προτιμούν να «βάζουν» τα καράβια τους σε πιο δημοφιλείς προορισμούς τις ημέρες αιχμής.

Ένα μήνα αποκλεισμένοι λόγω... απεργίας

Το νησί της Λήμνου έμεινε περισσότερο από 20 μέρες χωρίς συγκοινωνίες.

Στο μοναδικό πλοίο που προσέγγιζε το νησί, οι εργαζόμενοι είχαν μείνει απλήρωτοι και στα μέσα Μαΐου προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

Μετά από μεγάλη πίεση τα δεδουλευμένα καταβλήθηκαν, όμως τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν και οι φορείς και οι κάτοικοι του νησιού ανησυχούν για επανάλειψη των προβλημάτων.

Δωδεκάνησα: Όλο το χειμώνα είδαν πλοίο.. πέντε φορές

Οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου βρίσκονται σε αναβρασμό. Τα ελλιπή δρομολόγια και οι κακή κατάσταση των λιμανιών που εμποδίζει τα πλοία να «δέσουν» τους έχει φέρει σε απόγνωση.

Όπως αναφέρουν σε διαμαρτυρία τους, η διακοπή ή η μείωση των δρομολογίων,  ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου και ουσιαστικά τα αποκόπτει από τον υπόλοιπο κόσμο. Η οικονομική ζωή των νησιών, οι τροφοδοσίες, οι αναγκαίες μετακινήσεις, η ίδια η ζωή των κατοίκων εξαρτάται από την σύνδεση των νησιών με τα λιμάνια της πατρίδας μας.

«Ολόκληρο το χειμώνα από ορισμένα νησιά το πλοίο πέρασε 4 ή 5 φορές. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν βασικά αγαθά διαβίωσης, οι ασθενείς ή μετακινούνται αεροπορικώς ή πεθαίνουν. Όσοι εκπαιδευτικοί ή Δημόσιοι υπάλληλοι υπηρετούν στα νησιά θέλουν να φύγουν, όλα τα παιδιά της επικράτειας πηγαίνουν την καθιερωμένη ετήσια εκδρομή τους, (τα δικά μας παιδιά είναι παιδιά ενός μικρότερου Θεού;). Κάθε τηλεφώνημα από τα νησιά μοιάζει με σήμα κινδύνου, οι κάτοικοι είναι αποκομμένοι από τον κόσμο, ζητούν ακόμα και επίταξη εμπορικού ή πολεμικού πλοίου» αναφέρουν χαρακτηριστικά.