Σε κλίμα κατάνυξης, τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός. Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ', συνοδεία αρχιερέων, ιερέων και διακόνων, μετέδωσε το Άγιο Φως στους χιλιάδες προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως».

Μετά τη λήξη της τελετής, ο Πατριάρχης παρέδωσε το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας, βουλευτή Γιάννη Αμανατίδη, γ.γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας της Βουλής, για να ταξιδέψει με ειδική πτήση στην Ελλάδα, όπου θα το υποδεχθούν με τιμές αρχηγού κράτους.

Της αποστολής παραλαβής του Αγίου Φωτός μετείχαν επιπλέον ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος και ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, αρχιμανδρίτης Δαμιανός.

H τελετή

Η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα είναι πιο ιερές στιγμές της Χριστιανοσύνης, με μία ιστορία αιώνων έναν ιδιαίτερα μυστηριακό χαρακτήρα, που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις αλλά και αντιπαραθέσεις. 

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, πριν από την τελετή, γίνεται πρώτα ένας σχολαστικός έλεγχος του Παναγίου Τάφου για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει καμία πηγή φωτός κι ενώ  σβήνουν οι λυχνίες, Ορθοδόξων, Λατίνων, Αρμενίων και Κοπτών, από τους διακονητές από το κάθε δόγμα που παρευρίσκονται. Αμέσως μετά τον σφραγίζουν με κερί, με τις αρχές να βάζουν πάνω σε αυτό τις σφραγίδες τους.

Η τελετή του Αγίου Φωτός αρχίζει στις 12 η ώρα το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου και αποτελείται από τρία στάδια. Την Λιτανεία, την είσοδο του Πατριάρχη στον Πανάγιο Τάφο και τις προσευχές του για να βγει το Άγιο Φως.

Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα και ο Ορθόδοξος Πατριάρχης με την συνοδεία του  αρχιερείς, ιερείς και διακόνους) όπως και ο Αρμένιος Πατριάρχη μπαίνουν στον  Ναό της Αναστάσεως. Από την εσωτερική είσοδο του Ναού του Αποστόλου Ιακώβου μπαίνει ο Πατριάρχης στο Ιερό Βήμα του Καθολικού και κάθεται στον πατριαρχικό θρόνο. Από εκεί περνούν και ασπάζονται το χέρι του Πατριάρχη οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Αράβων, των Κοπτών και άλλων για να τους δοθεί το Άγιο Φως.

Ακολουθεί η Ιερή Λιτανεία η οποία περιφέρεται τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και μετά ο Πατριάρχης σταματάει μπροστά στον Πανάγιο Τάφο όπου βρίσκονται και οι επίσημοι. Αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό ράσο. Κατόπιν ο διοικητής της Ιερουσαλήμ και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν σχολαστικά τον Μακαριότατο Πατριάρχη μπροστά σε όλους ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του το οποίο μπορεί να μεταδώσει φως.

Έτσι, λαμβάνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται μαζί με τον Δραγουμάνο των Αρμενίων στο Ιερό Κουβούκλιο. 'Ολα τα καντήλια είναι σβηστά και τίποτα δεν είναι αναμμένο στον Ιερό Ναό αλλά και στον Πανάγιο Τάφο.

Μέσα στον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων γονατιστός προσεύχεται, διαβάζοντας και ειδικές ευχές, παρακαλώντας τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό να στείλει το Φως του ως δώρο αγιασμού για τους. Κανένας, εκτός ίσως από τους παρισταμένους, δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στο εσωτερικό του Παναγίου Τάφου. «Δέσποτα Κύριε Ιησού Χριστέ, η αρχίφωτος σοφία του Ανάρχου Πατρός, ο φως οικών απρόσιτον, ο ειπών εκ σκότους φως λάμψει, ο ειπών "γεννηθήτω φως και εγένετο φως", Κύριε ο του φωτός χορηγός…» θα διαβάσει.

Μέσα στο Πανάγιο Τάφο, κατά την παράδοση, οι πυρσοί που κρατάει προσευχόμενος ο Πατριάρχης ανάβουν μόνοι τους από το Άγιο Φως. Βγαίνει από το Ιερό Κουβούκλιο και δίνει το Άγιο Φως στους πιστούς με τους δύο πυρσούς, που αποτελούνται συνολικά από 33 κεριά, όσα και τα χρόνια του Ιησού Χριστού. Μεταβαίνει στο Άγιο Βήμα, ενώ την τελετή επισφραγίζει η έναρξη της λειτουργίας του Μεγάλου Σαββάτου.

Θαύμα ή όχι;

Το ζήτημα της προέλευσης του Αγίου Φωτός αποτελεί εδώ και αιώνες θέμα συζήτησης. Η πιο συνηθισμένη αναφορά κάνει λόγο για αυτοανάφλεξη των κεριών. Πιστοί μιλούν για ένα σύνθετο φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται στον θόλο εντός του Ναού της Αναστάσεως αλλά και κατ΄ άλλους έξω από αυτόν. Εμφανίζεται σαν λευκογάλανες οριζόντιες ταινιώδεις αστραπές, περιστρεφόμενες ανταύγειες ή κινούμενες φλόγες που κανείς δεν γνωρίζει από που προέρχονται. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι πολλές λαμπάδες των πιστών και κανδήλες ανάβουν μόνες τους, ενώ η φλόγα δεν τους καίει τα πρώτα λεπτά. Ορισμένα βίντεο δείχνουν ιερείς ή πιστούς να κινούν το κερί κοντά στα γένια τους ή στα χέρια τους και να μην παθαίνουν τίποτα.

Αρκετοί βέβαια αμφισβητούν το ετήσιο «θαύμα», υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται το ίδιο κάθε χρόνο την ίδια ώρα, στον ίδιο τόπο και μόνο σε έλληνα κληρικό». Θεωρούν ότι ο Πατριάρχης έχει... κρυμμένο αναπτήρα ή ότι οι λαμπάδες έχουν χημικά που προκαλούν την αυτανάφλεξή τους. 

Το Πατριαρχείο δηλώνει πως ό,τι συμβαίνει μέσα στην Εκκλησία αποτελεί θαύμα...