Σύσκεψη για θέματα ανεργίας, που έχει λάβει διαστάσεις και στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε,την Παρασκευή παρουσία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Κεγκέρογλου στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν ο θεσμός της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η υλοποίηση του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας και τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα απασχόλησης.

Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας, με 30 προγράμματα συνολικού ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων €, επιχειρεί σε καθημερινή βάση να ανακόψει το κύμα της ανεργίας. Τα προγράμματα αυτά που καλύπτουν διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες, αποδίδουν σημαντικά αποτελέσματα στην μάχη που δίνεται για την ανάσχεση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός: «Δίχως αυτά τα προγράμματα είναι βέβαιο ότι η ανεργία θα κινούνταν σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα. Όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα μελέτες του Υπουργείου, χωρίς τα υλοποιούμενα προγράμματα θα είχαμε επιπλέον 150.000 ανέργους, δηλαδή 3% παραπάνω ανεργία».

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι για την Κρήτη και την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, αναμένεται να δώσουν σημαντική ανάσα τα προωθούμενα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας. Πιο συγκεκριμένα έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας που αναμένεται να δημιουργήσει για διάστημα πέντε μηνών τρεις χιλιάδες θέσεις απασχόλησης στην Κρήτη. Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων είναι εξασφαλισμένη από πλευράς υπουργείου Εργασίας και η αμοιβή για την εργασία έχει προσδιοριστεί στα 625 € το μήνα.

Σε ότι αφορά τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα απασχόλησης, όπως είπε, είναι μια προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα και παραγωγικές ιδιαιτερότητες συγκεκριμένων περιοχών και περιφερειακών ενοτήτων. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που δεν αντιμετωπίζει σε οριζόντια βάση το πρόβλημα της ανεργίας και για την Κρήτη αναμένεται να προσφέρει 4.000 θέσεις απασχόλησης.

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαφάνηκε από την πλευρά των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, για το Νομοσχέδιο της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Από την πλευρά του ο υφυπουργός τόνισε ότι το Νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να ανοίξει έναν τρίτο δρόμο επιχειρηματικότητας που κινείται στο ενδιάμεσο της ιδιωτικής και της δημόσιας σφαίρας, ιδιαίτερα για τους νέους, αλλά και για όλους τους συμπολίτες μας που βιώνουν το αδιέξοδο της ανεργίας.

Στην σύσκεψη συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Νίκος Καστρινάκης, ο Βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου: Θοδωρής Πατεράκης (Σητείας), Σήφης Αναστασάκης ( Ιεράπετρας) και Γιώργος Μηλιαράς (Οροπεδίου Λασιθίου), καθώς και οι αντιδήμαρχοι Αγίου Νικολάου Εμμ. Αικατερινάκης και Μιχάλης Σγουρός.