τιμές αρχηγού κράτους έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το Άγιο Φως

Ο βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας, γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας της Βουλής, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος και ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, αρχιμανδρίτης Δαμιανός, μετείχαν της ελληνικής αποστολής.

Εκατοντάδες πιστών το υποδέχθηκαν θερμά, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ΓΕΕΘΑ.

Με αρχικό προορισμό το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, το Άγιο Φως θα ταξιδέψει εν συνεχεία σε 16 πόλεις της ελληνικής επικράτειας, με πτήσεις -πέντε προγραμματισμένες και τρεις έκτακτες- της Aegean και της Olympic Air. Τα αεροσκάφη θα επιχειρήσουν προς τρεις διαφορετικούς γεωγραφικούς τομείς, ένα προς Αιγαίο, ένα προς Ιόνιο και ένα προς Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αποκλειστικά και μόνο για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός προς: Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Μύκονο, Σάμο, Κω, Μυτιλήνη, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Λήμνο. Η επιλογή των πιο πάνω προορισμών έγινε σύμφωνα με την πληθυσμιακή κάλυψη.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας για την παραλαβή του Αγίου Φωτός, βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης, άμα τη αφίξει του Αγίου Φωτός, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δήλωσε:

Είχα την τιμή, εκπροσωπώντας την Ελληνική Πολιτεία, να παραλάβω από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ' και να μεταφέρω στην Πατρίδα μας το Άγιο Φως. Το Φως της ελπίδας προς κάθε άνθρωπο που σήμερα δοκιμάζεται και ταλαιπωρείται. Το Φως της ειρήνης και της αγάπης σε έναν κόσμο με πολλές ανοιχτές εστίες πολέμου. Το Φως της υπομονής, της ανεκτικότητας αλλά και της αλληλεγγύης προς κάθε άνθρωπο, διαφορετικό και πληγωμένο. Το Φως του χαρμόσυνου μηνύματος της ζωής και της Ανάστασης, που τόσο έχει ανάγκη και προσδοκία ο λαός. Καλή Ανάσταση και Λαμπρή! Χρόνια πολλά σε όλους!

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «αυτή τη χρονιά το Φως της Ανάστασης είναι το φως της ελπίδας και όπως το φως του Ελληνισμού νίκησε το σκοτάδι, θα νικήσει και πάλι και θα φέρει την ελπίδα και την αισιοδοξία».

Nωρίτερα, σε κλίμα κατάνυξης, τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η ιερουργία της Αφής. Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ', συνοδεία αρχιερέων, ιερέων και διακόνων, μετέδωσε το Άγιο Φως στους χιλιάδες προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως».

Μετά τη λήξη της τελετής, ο Πατριάρχης παρέδωσε το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας, βουλευτή Γιάννη Αμανατίδη, γ.γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας της Βουλής, για να ταξιδέψει με ειδική πτήση στην Ελλάδα, όπου θα το υποδεχθούν με τιμές αρχηγού κράτους.

Παραλαμβάνοντας το Άγιο Φως ο κ. Αμανατίδης στην προσφώνησή του στον Πατριάρχη, ανέφερε:

Μακαριώτατε Πάτερ, Σεβασμιώτατοι,

Με ιδιαίτερη συγκίνηση παραλαμβάνω από τα χέρια σας Μακαριώτατε Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλε το Άγιο Φως, έχοντας την εξαιρετική τιμή να εκπροσωπώ την Ελληνική Πολιτεία, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο τους άρρηκτους δεσμούς της με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την Αγιοταφίτικη Αδελφότητα όσο και τον σεβασμό στη θρησκευτική παράδοση του Ελληνισμού.
Στην Ορθοδοξία δεν φέρουμε τη μνήμη του τάφου, αλλά τη δόξα της Αναστάσεως και στο Φως της Αναστάσεως βλέπουμε το φως της ελπίδας, που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, όπως κάθε άνθρωπος μοιράζεται τη φλόγα του κεριού του με έναν άλλο.
Τέλος, εύχομαι , Μακαριώτατε, το Άγιο Φως να μεταδώσει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας το χαρμόσυνο μήνυμα της ζωής και της Ανάστασης, που τόσο έχει ανάγκη και προσδοκεί ο λαός μας.Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά σε όλους!

Της αποστολής παραλαβής του Αγίου Φωτός μετείχαν επιπλέον ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος και ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, αρχιμανδρίτης Δαμιανός.