Δεν θέλει να βρεθεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης ο Φάνης Λυγινός, ο ελληνοελβετός τραπεζίτης που κατηγορείται για τις υποθέσεις της Siemens και των υποβρυχίων.

Ο κ. Λυγινός κατηγορείται σε περισσότερες της μιας υποθέσεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ έχει παραπεμφθεί ήδη στο εδώλιο για τις υποθέσεις της Siemens και των υποβρυχίων.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» κάνει λόγο για «φαντασιώσεις» του Αντώνη Κάντα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (η κατάθεση του οποίου τον ενοχοποιεί).

«Οχι, δεν σκοπεύω να έλθω στην Ελλάδα για οιαδήποτε δικαστική διαδικασία, ούτε ανακριτική ούτε ακροαματική» τονίζει χαρακτηριστικά  σημειώνοντας: 

Για τη Siemens είχα δώσει κατάθεση μόνο στη Γερμανία, σε έλληνες ανακριτές. Δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης ή όχι προς την ελληνική Δικαιοσύνη. Αλλωστε πιστεύω ότι δεν έχω διαπράξει κανένα αδίκημα, ειδικά με τα όσα ισχύουν στην Ελβετία. Αυτός είναι και ο λόγος που διά του δικηγόρου μου κ. Ιωάννη Ζαΐμη από τη Γερμανία και της ελληνίδας συνεργάτιδάς του κυρίας Ιωάννας Λαχανά έχω ζητήσει από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να αποστείλουν το υλικό (ανακριτικό) που έχουν συγκεντρώσει μέσω δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία προκειμένου – αν και εφόσον κριθεί – να δικασθώ στην Ελβετία. Βέβαια αισθάνομαι μια πικρία από την προσπάθεια των ελληνικών δικαστικών αρχών να με δικάσουν ερήμην, με το πρόσχημα της επίδοσης δικαστικών εγγράφων δήθεν σε αντίκλητους δικηγόρους μου στην Αθήνα, που βέβαια τους έχω αντικαταστήσει προ πολλού.

Ο ίδιος υποβαθμίζει τη σχέση του με τον Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, με τον οποίο έχει διατελέσει επαγγελματικό δίδυμο τόσο στην Dresdner Bank όσο και στην BNP Paribas. 

«Με τον Όσβαλντ είχα τυπική και μόνο συνεργασία, κατά συνέπεια δεν με αφορά η οποιαδήποτε κατάθεσή του. Δηλώνω και πάλι ότι όλες μου οι ενέργειες ήταν σύννομες».

Ο κ. Λυγινός σημειώνει εφόσον δεν υπάρχουν αποδείξεις, δεν πρέπει να φοβάμαι τίποτε. Για κάποιον που μένει και εργάζεται στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πιθανόν αντιμετωπίσιμη, για μένα όμως που ζω και εργάζομαι στην Ελβετία είναι τραγωδία. Γι’ αυτό και ζήτησα να αντιμετωπίσω τις κατηγορίες στην Ελβετία».

Για το πως εμφανίζεται να δρα σε περισσότερες της μιας υποθέσεις όπως τα υποβρύχια και η Siemens σχολιάζει:

Δεν υπάρχει καμία διαχρονική μου δράση, απλώς έτυχε να εργάζομαι στην τράπεζα εκτελώντας άψογα τα τραπεζικά μου καθήκοντα. Αλλωστε ως ξένος (αλλά και Ελβετός) δεν μπορείς να επιβιώσεις στην Ελβετία αν δεν είσαι απόλυτα σύννομος.